Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ove stvari nemojte ostavljati u automobilu tokom zime

Među ovih 10 stvari nalaze se neke koje i možemo očekivati na ovoj listi, ali i neke za koje bi rijetko ko pomislio da će im hladnoća nauditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno, u automobilu treba ostavljati što manje stvari, bilo da je zima ili ljeto, a ne treba posebno pominjati da novac, dokumente, kreditne kartice i torbice treba uvijek nositi sa sobom, pa makar i ako iz kola izlazite na samo par minuta.

Ovdje ćemo se osvrnuti na neke stvari koje u kontaktu sa niskim temperaturama mogu da se pokvare, ali i da naprave ozbiljnu štetu automobilu, pa treba obratiti posebnu pažnju tokom zime.

Mobilni telefon

Ukoliko ste nekada pročitali uputstvo koje ste dobili od proizvođača prilikom kupovine mobilnog telefona, onda znate da temperature ispod nule mogu negativno da utiču na rad i korišćenje ovog uređaja. Razlog se krije u litijum-jonskim baterijama koje značajno gube na funkcionalnosti u vrlo hladnim uslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aerosolne limenke

Ukoliko držite dezodorans u pretincu, ili neki uljani sprej u prtljažniku, tokom hladnih dana nemojte zaboraviti da ih iznesete iz automobila na neko toplije mesto. Izlaganje niskoj temperaturi može uzrokovati ozbiljne probleme, jer boce pod pritiskom mogu da puknu ili eksplodiraju.

Pića

Ukoliko su duže vreme izložena temperaturama ispod nule, sva pića, bilo da je to sok, voda ili pivo, zalediće se i mogu da naprave ozbiljan nered. Posebnu pažnju treba obratiti na pića u staklenim flašama.

Naočare

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremne temperature, bilo da se radi o vrućini ili hladnoći, mogu da utiču na okvire stakala naočara. U slučaju izuzetno niskih temperatura, u zavisnosti od materijala, okviri stakala mogu pući, što će vam doneti nepotreban trošak.

Jaja

Mnoga hrana je dostupna u marketima kao zaleđena jer se na taj način bolje održava njihova svežina, ali ne i jaja. Ukoliko jaja izložite niskim temperaturama, ona će se zalediti u ljusci i zatim pući. Ukoliko se ovo desi u automobilu, može nastati ozbiljan nered, a ovakva jaja vam više neće biti korisna.

Konzervisana hrana

Kao i piće, hrana u konzervi se pri niskoj temperaturi može zalediti i na taj način proširiti. U pojedinim slučajevima, desiće se da pukne i konzerva, a ovo može dovesti i do kvarenja hrane. Ukoliko je konzerva neoštećena, hranu nakon odmrzavanja možete koristiti.

Muzički instrumenti

Ukoliko se instrument koristi tokom zime, hladan vazduh će dovesti do njegovog neusklađenog rada, pa ni zvuk neće biti kao pri sobnoj temperaturi. Međutim, veći problem može da nastane kod drvenih instrumenata koji mogu da popucaju ukoliko su duži period izloženi niskoj temperaturi.

Insulin

Generalno, većinu lijekova ne treba držati na vrlo niskoj temperaturi, a insulin može na ovaj način da izgubi svoju funkciju. Najbolja opcija je držati lijekove u torbici koju nosite sa sobom kada izađete iz automobila.

Ključevi

Mnogi vozači tokom zime prvo upale motor, uključe grijanje, pa zatim čiste vozilo od snijega i leda. Na ovaj način automobil postaje laka meta za krađu, čak i onda kada se najmanje nadate, recimo ispred kuće.

Elektronika

Kao što je slučaj sa mobilnim telefonima, svim drugim aparatima koji koriste litijum-jonske baterije ne prijaju ekstremno niske temperature. Kako piše Auto Klub, pored smanjenog trajanja baterije, može doći i do oštećenja na samom procesoru, pa se potrudite da vaš laptop ili tablet uvijek budu na sobnoj temperaturi.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, očekuju nas ledeni dani, pa sve stvari sa spiska ponesite sa sobom kada izlazite iz automobila. Pored toga, obratite pažnju i na to koliko goriva imate u rezervoaru. Kako biste spriječili smrzavanje crijeva za gorivo, neka vam rezervoar uvijek bude makar polovično pun.