Uspješni Bosanac: Kao dječak čuvao je ovce, a sada je vlasnik firme koja posluje u osam država

U toku su prijave za program stipendiranja “Turkiye Burslari” za dodiplomske, master i doktorske studije, namijenjenom strancima koji žele studirati u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalesijac Samir Vildić jedan je od stipendista koji se nakon završenih studija u Turskoj odlučio vratiti u domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a danas je suvlasnik kompanije koja ima svoja predstavništva u osam država, piše Anadolija.

Imao je svega 13 godina kada je napustio rodnu Kalesiju i školovanje nastavio u Turskoj. Nakon završetka srednje škole i teološkog fakulteta, magistrirao je a potom i doktorirao na Univerzitetu Uludag u Bursi. Osim na teološkom, magistrirao je i u oblasti međunarodnih odnosa. Ipak, životni put i iskustva koja je stekao upravo u Turskoj bili su takvi da ga je put odveo u privatni sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s novinarom Anadolije govori o svojim iskustvima tokom 17 godina provedenih u Turskoj, prednostima školovanja u toj zemlji. Ali i drugim stvarima koje su, u njegovom slučaju, bile značajne pa i presudne i u procesu njegovog formiranja kao ličnosti. Ne krije da je za njega veliku blagodat predstavljala činjenica da je sa svega 13 godina dobio mogućnost otići u svjetsku metropolu kao što je Istanbul.

“Ja volim kazati da sam otišao u Tursku kao dječak. Koji je dan prije tog polaska čuvao ovce, a kući sam se vratio u odijelu i kravati, sa završenim doktoratom”, rekao je Vildić.

Školovanje u Turskoj smatra velikom prednošću, ističući kako je najbitnija od svega činjenica da se vratio u domovinu. Prema riječima Vildića, i za njegov povratak u domovinu zaslužna je opet Turska zbog, kako je rekao, vrlo zdravog odnosa koji ima prema studentima iz inostranstva.

“Turska, pored toga što nas edukuje i obrazuje, stimulirala nas je da se vratimo u svoje države, da ovdje privređujemo, učila nas da smo najvredniji i najkorisniji tamo odakle i dolazimo, u našim zemljama. Ni na koji način nije pokušavala da nas zadrži kod sebe i to mislim da je ono ‘najsvetije’. Taj povratak u domovinu je po mom mišljenju neka vrsta ‘svete misije’”, ispričao je Vildić.

Ono što također, osim stjecanja obrazovanja, učenja turskog jezika i nove kulture, smatra vrlo bitnim i vrijednim jeste “buđenje poduzetničkog duha”, za koji kaže da je kod Turaka vrlo izražen. Tako je i sam Vildić, iako je stekao zvanje doktora teologije, danas uspješan poduzetnik sa dvije pokrenute kompanije.

“Hvala Bogu, one danas dobro posluju, ne samo u BiH nego i na Balkanu”, kazao je Vildić.

Jedna od kompanija je BPI Business Consulting, koja posebno radi na privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na spajanju različitih tržišta.

“U okviru kompanije BPI Business Consulting imamo svoje kancelarije i predstavništva u osam država svijeta. To su Srbija, Hrvatska, Turska, Iran, Indija i Kina. U toku je otvaranje predstavništava u Njemačkoj i Makedoniji”, kaže Vildić.

Ujedno je i direktor kompanije Wieberr d.o.o. Sarajevo, koja je osnovana pod imenom originalnog turskog brenda, a bavi proizvodnjom sredstava za njegu automobila, sredstava za čišćenje, pranje tepiha, zaštitnih boja i lakova. Kompanija sa sjedištem u Tuzli zastupnik je turskog brenda za Balkan i Evropu. Tu je i niz drugih projekata i zastupništava. Među kojim je i jedna od najvećih kompanija u svijetu koja se bavi proizvodnjom mašina za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vildić je odnedavno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije poduzetnika Bosne i Hercegovine. Čiji je inicijator i koja ima cilj upravo djelovati na buđenju poduzetničkog duha kod mladih u BiH.

Govoreći o tome koliko su značajna iskustva i poznanstva koja je stekao u Turskoj, Vildić pojašnjava kako su na određeni način imali sreće boraviti u zemlji koja je u tom momentu bila u jednoj ekonomskoj ekspanziji.

“Hvala Bogu, mi smo uspjeli uhvatiti taj voz razvoja turske ekonomije. Imali smo sreću da idemo. I da se obrazujemo u Turskoj kada je ona bila u ekspanziji. Možda sve to nama ne bi bilo toliko zanimljivo da je u tom momentu to bila razvijena država. I imala neke svoje standarde. Država je u tom momentu prolazila onaj put koji i mi (BIH) uskoro treba da prođemo. To je ono što je meni posebno zanimljivo. Mi smo danas u BiH u poziciji u kojoj je Turska bila prije 15 godina. Ja dobro znam kako je to prolazila. Tako da će studenti koji budu u Turskoj sve to učiti kroz praksu. I to će biti vrijedno iskustvo u njihovim državama”, mišljenja je Vildić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE