Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Osnivač Amazona potpisao ugovor s NASA-om. Gradit će letjelicu koja će ići na Mjesec

Timu predvođenom svemirskom kompanijom Blue Origin milijardera Jeffa Bezosa dodijeljen je 3.4 milijarde dolara vrijedan ugovor s NASA-om radi izgradnje letjelice koja će astronaute odvesti do Mjesečeve površine i nazad, objavila je jučer američka svemirska agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blue Origin namjerava izgraditi 16 metara visoku letjelicu Blue Moon za spuštanje na Mjesec u saradnji s tvrtkama Lockheed Martin, Boeing, Draper i Astrobotic. NASA je izabrala Blue Origin umjesto ponude firme Dynetics, koja je u vlasništvu kompanije vojne industrije Leidos.

Odluka NASA-e da odabere Bezosa i Blue Origin pružit će joj drugu opciju za slanje astronauta na Mjesec u sklopu njenog programa Artemis. NASA je 2021. dodijelila tri milijarde dolara vrijedan ugovor firmi SpaceX milijardera Elona Muska radi izgradnje svemirske letjelice Starship, koja bi astronaute prvi put od misije Apollo 1972. trebala dovesti na površinu Mjeseca.

“Želimo više konkurencije, želimo dvije letjelice za spuštanje”

“Rekao sam ranije: želimo više konkurencije, želimo dvije letjelice za spuštanje i to je bolje”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson na događaju u sjedištu agencije. “To znači da imate pouzdanost, imate rezerve”, dodao je.

Dodjela ugovora u skladu je s trendom proteklih godina u NASA-i prema kojemu pomaže finansirati razvoj privatnih svemirskih letjelica, a zatim plaća za njihovo korištenje u misijama umjesto da troši više sredstava kako bi ih u cijelosti posjedovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je rekla da je ponudu Blue Origina odabrala zbog niže cijene, dodatnih mogućnosti letjelice i namjere da o vlastitom trošku izvrši dvije probne misije slijetanja na Mjesec 2024. i 2025. Program Artemis predviđa uspostavljanje dugoročne prisutnosti na Mjesecu.