Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Odgovor bi vas mogao iznenaditi: Naučnici otkrili koji dio tijela najbrže stari

Staranje je za mnoge izvor stresa i razmišljanja, a često se ne odnosi samo na bore i silu gravitacije koja s godinama postaje očita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi često razbijaju glavu o starenju te je sve češće postala praksa da se ljudi opovrgnu operacijama i drugim procesima kako “usporili” starenje.

Proces starenja na drugom nivou, prema časopisu Healthy, očituje se time da glava stari brže od ostalih dijelova tijela.

Iako se može činiti kao zapanjujuća činjenica, radi se o vrlo malim razlikama, konkretno, 90 milijarditih dijelova sekunde tokom 79 godina. Takva razlika obično nije primjetna ljudima.

Prema istraživanjima National Institute of Standards and Technology, ovo se događa zbog teorije relativnosti koju je razvio Albert Ajnštajn, brzina kretanja vremena ovisi o brzini kretanja i blizini gravitacijskog polja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjer, satovi na većim nadmorskim visinama pokazuju nešto brže vrijeme od onih na nivou mora.

Naučnici su koristili atomske satove koji mjere vibracije aluminijevih iona između dvije energetske razine, s rezultatom od preko milion milijardi vibracija u sekundi.

Kada su podigli jedan sat iznad drugog, viši sat je išao brže zbog manje gravitacijske sile.

Ukratko, iako vrijeme teče brže samo na razlici od jednog metra, taj fenomen čini da glava stari “brže” od ostatka tijela. Važno je napomenuti da ova pojava nema nikakav vidljiv uticaj na naš izgled.