Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Iseljavanje iz BiH poprimilo formu egzodusa

U Bosni i Hercegovini ličnu kartu nema više od 248.000 punoljetnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iseljavanje iz BiH posljednjih godina uzelo je maha i poprimilo formu egzodusa.

Njemu će doprinijeti i zakon u Njemačkoj koji olakšava useljavanje u tu zemlju

Ukupan broj stanovnika u BiH od 1991. godine, kada je iznosio 4,377.033, do 2022. godine smanjen je na 2,946.301, izjavio je demograf Stevo Pašalić, koji kaže da je broj stanovnika 2022. i 1950. godine gotovo identičan.

Prema njegovim riječima, projekcije su još sumornije i ovakav trend demografskih kretanja BiH će 2070. godine svrstati u populacijski male zemlje s najbržim padom broja stanovnika, na svega 1,5 do 1,6 miliona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iseljavanje iz BiH posljednjih godina uzelo je maha i poprimilo formu egzodusa.

Njemu će svakako doprinijeti i zakon u Njemačkoj, a koji olakšava useljavanje u tu zemlju.

Koliko nas uistinu danas u BiH živi, nitko sa sigurnošću ne može reći.

Brojke koje se iznose u javnosti o tome koliko je ljudi otišlo samo su pretpostavke.

Pa su tako i posljednji podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine mogući pokazatelj broja onih koji više nisu u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličnu kartu Bosne i Hercegovine trenutno nema 248.206 građana, dok je nešto veći broj osoba bez vozačke dozvole, čak 258.523, podaci su Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine, piše Večernji.ba.

  • Broj osoba s aktivnim prebivalištem koje su posjedovale vozačke dozvole, a trenutačno nemaju aktivnu vozačku i nisu podnijele zahtjev za njeno produženje je 258.523, ali treba imati u vidu starosne godine, odnosno 184.716 osoba je u dobi od 65 i manje godina, a 73.807 osoba ima više od 65 godina starosti – navode iz IDDEEA-e.

Kada je riječ o ličnim kartama, u Bosni i Hercegovini ovaj dokument nema više od 248.000 građana, a iz IDDEEA-e podsjećaju da je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljenu osobu, i državljanstva BiH.

S obzirom na činjenicu da je posjedovanje osobne iskaznice zakonska obveza, svaki državljanin stariji od 18 godina s prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan je imati osobnu iskaznicu izdanu u mjestu prebivališta.

Bez lične karte punoljetna osoba praktički ne može ništa, otvoriti račun u banci, podnositi bilo kakve zahtjeve, ostvarivati prava.

Stoga su ovi podaci svojevrsni pokazatelj da te osobe vjerovatno više i ne žive u Bosni i Hercegovini.

Prebivalište im je vjerovatno još uvijek BiH, ali boravište negdje daleko.

Bosanci i Hercegovci već godinama masovno bježe iz svoje zemlje mijenjajući društvenu, ekonomsku, političku i svaku drugu letargiju za mogućnost boljeg života bez svakodnevnog stresa.