Od novca do himne, promjene nakon smrti britanske kraljice

Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Velika Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II i stupanja na prijestolje njezina sina Charlesa III, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

Himna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz “Bože čuvaj kraljicu” u “Bože čuvaj kralja”.

Kako se navodi na internetskoj stranici kraljevske porodice, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim pozorištima.

Obično se pjeva samo prva strofa koja će odsad glasiti: “Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!”.

Novac i markice

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene.

Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegovog prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Charles III gledati ulijevo. Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njenih različitih portreta.

I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

Kraljevski monogram

Promjene će doživjeti i kraljevska “šifra”, monogram koji koristi monarh a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše “EIIR” ispod krune svetog Edvarda.

Taj se monogram može naći širom Velike Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na hiljadama njih širom zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih moharha koji su postavljeni prije njenog ustoličenja.

Crtica iz britanske historije: nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram “EIIR”, jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njezine vladavine neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.

Nove titule

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičinog savjeta i se titule koje koriste “kraljičin” promijenit će se u “kraljev”.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE