― Marketing ―

Tražilo ga 500 ljudi: U balonu bez kontrole proveo dva dana, spašen nakon 300 kilometara

- Marketing -

Čovjek iz Kine, koji je izgubio kontrolu nad svojim balonom sa vodikom dok je brao pinjole u Kini, pronađen je i spašen nakon što je dva dana kasnije sletio u šumu udaljen više od 300 kilometara od prvobitnog mjesta.

 

Muškarac koji se preziva Hu radio je s kolegom u nedjelju u okrugu Hailin, u provinciji Heilongđiang, kada su izgubili kontrolu nad balonom. Njegov kolega je uspio iskočiti na sigurno, ali je Hu propustio priliku i odlutao.

- Marketing -

 

Pronađen je tek u utorak u devet sati ujutro po lokalnom vremenu kada je, nakon što je ušao u trag signalu njegovog mobilnog telefona, spasilačka ekipa od oko 500 ljudi iz lokalne policije i vatrogasaca, uočila njegov balon zaglavljen u drvo, izvijestio je Global Times.

 

– Skoro sam odustao. Hvala spasiocima, inače ne bih bio živ – rekao je Hu kineskoj državnoj televiziji CCTV.

 

Kazao je da mu je bilo hladno i da je bio gladan. Srećom, prošao je uglavnom bez povreda, izuzev manjih ozljeda u struku.

 

Upotreba balona za berbu pinjola postala je češća u Kini posljednjih godina, a povremeno se javljaju izvještaji da su berači odlutali mada niko onoliko koliko Hu, piše CNN.

 

Čak i bez balona koji su van kontrole, berba pinjola u Kini može biti opasan posao. Tradicionalno, berači koji nose cipele sa šiljcima penju se na drveće, koje može narasti do 20 metara, i padovi mogu biti fatalni.

- Marketing -