Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Objavljeni podaci: Koliko je poskupio život u Njemačkoj?

Troškovi života u Njemačkoj prošle godine su porasli za 7,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena nije zabilježena od osnivanja Savezne Republike Njemačke 1949. godine.

Iako je inflacija usporila u decembru, godišnja je bilansa nepovoljna zbog ranijeg naglog skoka cijena energenata i hrane, navodi Državni zavod za statistiku svoje preliminarne procjene u utorak, piše dpa.

Prošlomjesečnom usporavanju, prema podacima zemaljskih zavoda za statistiku, pridonijela je i jednokratna hitna pomoć kojom je država u decembru rasteretila potrošače plina i grijanja.

Pogoršanje već napete situacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošačke cijene u decembru su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile više za 8,6 posto. Inflacija u novembru i dalje je dvoznamenkasta od 10 posto – u oktobru je bila rekordnih 10,4 posto. Od novembra do decembra 2022. potrošačke cijene pale su za 0,8 posto.

Cijene energije i hrane rastu već mjesecima. Napad Rusije na Ukrajinu i uska grla u opskrbi pogoršali su ionako napetu situaciju.

Potrošači u Njemačkoj morali su u decembru izdvojiti 24,4 posto više novca za energente nego godinu ranije. Cijene hrane u godinu dana skočile su 20,7 posto.

Njemačka pokušava rasteretiti kompanije i potrošače subvencijama vrijednim milijarde eura. Ove godine bi ograničenje cijena struje i plina trebalo ublažiti posljedice poskupljenja za građane i kompanije.

Ništa od pada cijena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomisti pretpostavljaju da će to usporiti inflaciju, no nema naznaka da će cijene oštrije pasti. “Inflacija je visoka i može se smanjivati ​​samo postupno”, rekao je nedavno predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel.

Europska centralna banka (ECB) od ovog ljeta dizanjem kamata pokušava ohladiti inflaciju u eurozoni, jer ako krediti poskupljuju, potražnja se usporava. Na taj se način može suzbiti visoka stopa inflacije. Veće kamate, međutim, teret su za ekonomiju koje je već oslabilo zbog rata.

Nakon četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa u prošloj godini i ključne kamatne stope od 2,5 posto, ECB još ne vidi kraj borbi protiv rekordno visoke inflacije. “Pred nama je dug put”, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde sredinom decembra.