Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ima 13 djece, a njena kći 9: Jednostavno jako volimo bebe i želimo ih imati što više

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji mi nisu mogli dati bolje ime od maminog. Neću stati na devetero djece. Ciljam na 13, kao i moja mama, kaže Britanka Tracy koja s majkom osim imena dijeli i strast prema bebama Mama i kći s istim imenom imaju 22 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tracy i Tracy Lewis, ne samo da imaju isto ime, žive u istom gradu, kupuju u istim trgovinama i primaju modne savjete jedna od druge, već ova mama i kći dijele još jednu strast – imati što više djece.

Mama Tracy (59) ima 13 djece, 12 djevojčica i jednog dječaka u dobi od 19 do 39 godina.

Kći Tracy (38), mamino drugo najstarije dijete, ne zaostaje mnogo, s devetero djece i cilja na 13 u sljedećih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ja sam mamina dvojnica. Uvijek volim imati novorođenče u naručju. Jako sam majčinski nastrojena, kao i moja mama. Kada sam odrastala uvijek sam govorila da želim biti poput mame i tate i sama imati veliku porodicu – kaže mlađa Tracy dodajući kako je uvijek bila drugačija od svoje ostale braće i sestara što se tiče želje da bude mama puno djece.

Pomagala je uvijek mami s mlađom braćom i sestrama.

– Roditelji mi nisu mogli dati bolje ime od maminog. Neću stati na devetero djece. Ciljam na 13, kao i moja mama – kaže Tracy.

Mlađa Tracy, savjetnica za kupce, i njen partner Alan Godwin, (39), žive u kući s pet spavaćih soba u Pooleu, sa svojom djecom, čija se dob kreće od deset mjeseci do 19 godina – i svi dijele sobe.

Njena mama, Tracy, administrativna recepcionerka, i tata Peter (62), žive niz istu ulicu u kući s četiri spavaće sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi smo jako bliska porodica. Naša se ulazna vrata uvijek okreću jer djeca i unuci neprestano ulaze i izlaze – kaže ‘starija’ Tracy.

Ona i Peter upoznali su se u noćnom klubu u Bournemouthu 1981. godine, kada je ona imala 17, a on 21 godinu, a vjenčali su se 1983.

– Odlučili smo da želimo četvero djece. Bila sam jedno od sedmero djece, a Peter jedan od pet – priča Tracy.

U julu 1983. dobili su svoje prvo dijete.

– Prodali smo našu dvosobnu kuću u nizu i kupili kuću s tri spavaće sobe. Peter je radio danonoćno kako bi skupio polog za naš prvi dom. Ali nešto je nedostajalo i shvatila sam da volim biti trudna. Peter i ja odlučili smo pokušati dobiti još djece – dodaje.

Bilo joj je teško u to vrijeme imati petero djece mlađe od pet godina.

– Vratila sam se na večernji posao, uglavnom u supermarkete, tako da sam mogla biti mama preko dana, a Peter ih je mogao čuvati nakon što završi posao. Bila sam mlada s puno energije. Suprug mi je pomogao s noćnim hranjenjem i mijenjanjem pelena kako bih se mogla odmoriti – ističe Tracy.

Godine 1989. par je proširio kuću s četiri spavaće sobe.

– Imali smo veliku hipoteku, ali nam je trebao prostor. Mnogi me pitaju zašto sam ostala trudna, ali nas je to usrećilo. Nisam se mogla zasititi rađanja djece – dodala je mama.

Imali su pravo na dječji doplatak, ali su naporno radili kako bi osigurali svoju porodicu.

– Bila sam trudna u tinejdžerskim, dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama i voljela sam svaku sekundu – priznaje Tracy.

Sada s Tracy i Peterom živi samo jedno dijete, iako ostali svakodnevno ‘svraćaju’.

– U razdoblju između Božića i Nove godine udvostručujemo hranu i piće za cijelu porodicu jer svi dolaze i odlaze. Sva djeca žive blizu. Budući da su i Tracyna djeca ovdje, više je posla no ikad, ali drugačije ne bismo mogli – kaže starija Tracy.

Mlađa Tracy svoje prvo dijete rodila je kad je bila tinejdžerica.

– Mama i ja smo tako bliske. Stalno podižemo jedna drugu pozitivnim razgovorima i savjetima o roditeljstvu. Nisam sigurna hoće li iko od moje djece imati puno vlastite djece. Moje najstarije kćeri rekle su ‘ne’, definitivno odbijaju imati ovoliko djece. Ali mi smo bliska porodica – kaže mlađa Tracy.

– Kao što poslovica kaže, kakva majka, takva kći – dodaje starija Tracy.

Mnogi misle da pokušavaju zatražiti beneficije, ali kažu kako to nikada nisu zatražile, prenosi.

– Zapravo sam otišla tamo i rekla im da su svi voljeni i svi plaćeni i da ne tražimo ništa od sistema – kaže Tracy.

Više njihovih fotografija pogledajte OVDJE. (24sata.hr)

- Marketing -