Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Njemački novinari istražili: Mirnesa imala pomagače, pljačku planirala 250 metara od policije

“Pljačku vijeka” Mirnesa S. nije izvela sama, najvjerovatnije je u cijeloj akciji učestvovalo između četiri i šest osoba, prenosi njemački Bild ocjenu eksperta iz ove oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje se navodi da je Mirnesa, iako samo operater u kompaniji, često pomagala kolegama pri pakovanju novca u kese, a sve na osnovu povjerenja koje su kolege imale u nju.

“Previše povjerenja ponekad može da napravi probleme. Prebrojavanje novca i pakovanje je jako osjetljiva stvar. Novac u kešu je na stolu. Ukoliko sačekate pravi trenutak, lako možete da ga ukradete”, rekao je Ervin Piken direktor kompanije koja se takođe bavi transportom novca, prenose Nezavisne.

I portparol policije je takođe saglasan s činjenicom da je Mirnesa najvjerovatnije imala pomagače i da je u toku provjera ko bi to mogao da bude.

“Skoro je nemoguće da je sama ukrala milion eura”, rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Mirnesin prijatelj Muhamed-Mujo O. objavio je nekoliko video snimaka na kojima je Mirnesa, izazivajući pravu pometnju na društvenim mrežama, sugerišući gdje bi se mogla sakriti.

Naime, on je 25. i 26. decembra objavio video klipove, koji su očigledno starijeg datuma, a na kojima ona pjeva. Jedan video je datiran na 23. 9. 2021. godine. Zatim je objavio i video iz aviona, koji navodno slijeće u Sarajevo, uz post: Sarajevo, eto tebi tvoga”. Ispod njegovih postova nalazi se ogroman broj komentara, poput: Interpole, gdje si sada?” i “Prijaviću te policiji!”

U svakom slučaju, i policija je uvjerena da je Mirnesa S. napustila Njemačku i da se krije u inostranstvu. Navodno, postoji već nekoliko tragova koje policija istražuje.

Također, iz ovog njemačkog medija su ranije potražili i njen stan u Stuttgartu, pa su otkrili da se nalazio na trećem spratu u neupadljivoj stambenoj zgradi u Kanštatu. Odatle je samo 250 metara do glavnog ulaza Državnog ureda kriminalističke policije.

Sada je njen stan prazan, a policija je promijenila bravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su prenijeli, na vratima njenog stana visi rukom ispisana poruka glavne inspektorke: “Vaš profilni cilindar je zamijenjen! Pravi ključevi su kod policije”.

Bild saznaje da se Mirnesa u ovaj stan uselila u ljeto 2021. godine, a njena komšinica je novinarima rekla da joj se predstavila kao direktorka ekspoziture i da radi od podneva do večeri.

Podsjetimo, ona je iz prostorija kompanije 14. oktobra, oko 15.10 sati ukrala više od milionn eura. Imala je pristup novcu kao zaposlena u kompaniji. Krađa je uočena istog dana, a policija je započela istragu. U svom saopštenju nisu pojasnili na koji način je ona iz kompanije iznijela toliki novac. Ponuđena je i nagrada za pomoć koja bi dovela do hapšenja 42-godišnjakinje.

“Nagrada je 37.500 eura i osigurana je privatno. Mole se svi koji nešto znaju o 42-godišnjoj osumnjičenoj da se jave kriminalističkoj policiji”, saopštila je policija u Stutgartu.