Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Njemačke mašinovođe ponovo idu u štrajk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon propalih pregovora s Njemačkom željeznicom (Deutsche Bahn, DB) sindikat mašinovođa GDL najavio je u ponedjeljak novi štrajk koji bi trebao početi u četvrtak, a završiti u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Štrajk mašinovođa u putničkom prometu će početi u četvrtak u 2 sata i trebao bi trajati 35 sati”, rekao je direktor sindikata strojovođa GDL Klaus Weselsky.

Nakon toga bi trebao uslijediti niz štrajkova koje GDL neće više unaprijed najavljivati.

“Time željeznica više neće biti pouzdano prijevozno sredstvo”, rekao je Weselsky.

On je za prekid pregovora o plaćama i radnom vremenu optužio upravu DB-a koja se, kako je rekao, “mije pomaknula ni za milimetar”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporno pitanje ostaje zahtjev GDL-a za skraćenjem radnog vremena s 38 na 35 sati mjesečno, uz istu plaću. DB je predložio fleksibilni model, ali uz odricanje dijela plaće. Pregovori su nakon nekoliko sedmica prekinuti tokom vikenda.

GDL i DB pregovaraju od novembra, a tokom ovog razdoblja su mašinovođe štrajkale četiri puta.

Ministar prometa Volker Wissing apelirao je na GDL da odustane od svojih “maksimalnih zahtjeva” i da se vrati za pregovarački stol.

Udruga putnika u željezničkom prometu Pro Bahn je optužila obje strane da otežavaju situaciju putnicima u željezničkom prometu i ugrožavaju nastojanja da se građane privoli na korištenje javnog prijevoza.

“Ono što se događa između GDL-a i DB-a je putnicima nemoguće objasniti”, saopćila je Pro Bahn. Ova udruga je apelirala na državu, koja je vlasnik DB-a, da intervenira u korist putnika, prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Marketing -