Nikad više to nećete uraditi: Zabluda je da med treba uzimati drvenom kašikom

Sigurno ste čuli da bi med trebalo zagrabiti isključivo drvenom kašikom i možda to i praktikujete, međutim, ta tvrdnja nije istinita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od klasičnih zabluda je da se med mora uzimati drvenom kašikom specifičnog oblika. Ta tvrdnja nije istinita, a potiče iz vremena kada su se pribor za jelo, pa tako i kašike, pravili od aluminijuma.

Organske kiseline iz meda su otapale djeliće metala iz takvih kašika, što je moglo promijeniti sastav, a ponekad i ukus meda. Zato je tada preporuka bila da se med grabi drvenom kašikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad se pribor za jelo pravi od inoksa, nema nikakve potrebe za tim. Naprotiv, drvene kašike su višestruko štetne i ne zadovoljavaju današnje higijenske standarde.

Drvo se ne smije prati u mašini za pranje sudova, jer uvijek upije malo deterdženta. Ako ga peremo ručno, događa se ista stvar, pogotovo ako imate drvenu kašiku za med s tipičnim urezom koju je često teško i oprati.

Drvo je i odlična podloga za stvaranje raznih mikroorganizama, što može biti problem ako drvenu kašiku punu meda stavite u usta tokom prehlade, gripa ili neke druge slične bolesti.

Uostalom, med se danas skladišti i čuva u buradima od inoksa, pa nema razloga zašto ga ne koristiti i pri vađenju meda iz tegle.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE