Putin prvi put od početka rata putuje u članicu NATO-a

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarat će o novom mehanizmu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njegove predstojeće posjete Turskoj, otkrio je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret se očekuje 12. februara, ranije je rekao turski dužnosnik.

Prvo je to putovanje ruskog lidera u zemlju članicu NATO-a od invazije Moskve na Ukrajinu u februara 2022. Postoje napori da se pronađu “novi načini” za transport ukrajinskog žita na svjetska tržišta, kao i da se ta mogućnost “konkretizira”, rekao je Fidan u intervjuu za televiziju A Haber, dodajući da će Erdogan pokrenuti to pitanje na sastanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fidan je rekao da su neki brodovi već uspjeli prevesti ukrajinsko žito iz Crnog mora, čak i bez sporazuma, te da Turska takvu situaciju želi novim mehanizmom “razjasniti”.

Ankara nastoji uvjeriti Rusiju da se ponovno priključi Crnomorskoj inicijativi za žito iz koje se povukla u julu 2023., godinu dana nakon što je pokrenuta uz posredovanje UN-a.

Kijev kaže da su u toku razgovori o oživljavanju sporazuma, dok Moskva ocjenjuje da nema izgleda za njegovo ponovno uspostavljanje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE