Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nijemci precrtali električne automobile: Drastičan pad prodaje poslije ukidanja subvencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima njemačke saobraćajne službe Kraftfahrt-Bundesamt, u februaru 2024. godine u Njemačkoj je zabilježeno 217.388 novoregistrovanih putničkih automobila, što je povećanje od 5,4 posto u odnosu na isti mjesec 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udio automobila na benzin iznosio je čak 35,5 posto, što je povecćanje od 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Učešće dizel automobila u statistici registracije iznosilo je 19,4 posto i povećano je za 9,7 posto.

Međutim, udio električnih vozila smanjen je za čak 15,4 posto i iznosi svega 12,6 posto. Hibridi i plug-in hibridi porasli su za 17,6 i 22,3 posto, respektivno.

Prosječna emisija CO2 iz novoregistrovanih putničkih automobila pala je u februaru za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosila je 125,6 g/km.

U Njemačkoj se očekivao veliki pad prodaje novih električnih automobila. Podsjetimo, država je od početka ove godine ukinula subvencije za kupovinu električnih vozila, a po svemu sudeći proizvođači su rasprodali svoje zalihe od prošle godine koje su nudili uz velike popuste.

- Marketing -