Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nezaustavljivi Mate Rimac: Do 2026. planiramo proizvesti flotu robotaksija

Mate Rimac izjavio je za britanski Autocar da do 2026. godine planira proizvesti flotu robotaksija. Istaknuo je da bi vozilo trebalo biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeno dvije godine kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Rimac Automobili na tehnologiji autonomne vožnje rade od 2017. godine, a lani je firma dobila gotovo 200 milona eura sredstava Europske unije kako bi razvila svoj projekt robotaksija.

U razgovoru za britanski Autocar, suosnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac rekao je da je Nevera, automobil vrijedan 2 miliona dolara, zapravo proizvod kojim žele privući pažnju na druge projekte u firmi.

Autonomne taksije je opisao kao vozila kojima se želi “promijeniti život ljudima” pružanjem jednostavnog pristupa urbanoj mobilnosti.

Autocar u svom tekstu navodi da Rimac planira razviti i izgraditi infrastrukturu za autonomna vozila koja uključuje stanice za punjenje, skladišta i parkirališta. Rimac je autonomno vozilo opisao “automobilom potpuno drugačijeg tipa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nema nijedne fotografije ili specifikacije robotaksija, ali iz Rimca, prenosi Autocar, tvrde da će vozilo biti jedinstvene građe. Trebalo bi biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeno 2026., govori Mate Rimac za Autocar, za koji kaže i da bi takvo “vozilo moglo promijeniti način na koji se ljudi kreću gradovima” dodajući “da će se raditi o premium usluzi, što ne znači da će biti skupa ili otmjena”.