Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nevjerovatan događaj: Hrvata našli kako pluta nasred okeana, svi su ga slavili, a onda je uslijedio šok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australske vlasti krenule su u potragu za trojicom muškaraca koje su spasili iz mora prije dvije sedmice. Razlog? 365 kilograma čistog kokaina., piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojac je 1. februara pronađen u blizini Eclipse Islanda, 17 km južno od Albanyja u Washingtonu držeći za prijenosni frižider, a policiji su tvrdili da su bili u ribolovu kada im se brod prevrnulo.

Policija ih je isprva pohvalila te su čak izdali službeno priopćenje u kojem ističu ‘važnost nošenja prsluka za spašavanje i lampe za hitne slučajeve‘.

No, lokalna policija je ubrzo pronašla nedosljednosti u priči trojca i kontaktirala australsku saveznu policiju koja je započela istragu.

Šest dana nakon što su muškarci spašeni, na plaži 54 kilometara zapadno od Albanyja pronađen je paket omotan crnom plastikom koji je sadržavao kokain. Sljedeći dan otkriven je prevrnuti kruzer u čijoj je kabini bilo osam zamotanih paketa, od kojih je svaki sadržavao oko 40 kilograma kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su kasnije otkrile 365 kilograma kokaina na najmanje dvije lokacije, a muškarce se sada sumnjiči za umiješanost u međunarodni šverc droge.

Zasad je uhapšen Aristides Avlontis, a policija još uvijek traga za Matom Stipinovićem (49) i Karlom Whitburnom (45), od kojih je jedan registrirani vlasnik prevrnutog broda. Vjeruje se da se njih dvoje skrivaju u Washingtonu.

Graeme Marshall, vršitelj dužnosti zapovjednika australske savezna policije rekao je da je zapljena droge zadala ‘značajan udarac kriminalnoj organizaciji koja posjeduje značajne resurse‘.

– Procjenjuje se da je ova zapljena zajednici uštedjela više od 235 miliona dolara štete povezane s drogom, uključujući povezani kriminal, zdravstvenu skrb i gubitak produktivnosti – zaključio je Marshall.

- Marketing -