Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nevin proveo u zatvoru 28 godina, a onda je uslijedio filmski obrt: Jedino ona mu je davala snagu

Lamar Johnson proveo je 28 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Međutim, imao je prijateljicu s kojom se dopisivao, Ginny Schrappen, koja mu je davala snagu koja mu je bila potrebna u to vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imati nekoga ko vjeruje u vas može unatoč svemu, čovjeku znači puno. Za Lamara Johnsona, prijateljica s kojom se dopisivao po imenu Ginny Schrappen bila je tračak nade dok je boravio 28 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio.

“Osjećao sam se kao da se težina od 28 godina polako diže”, rekao je Johnson, koji sada ima 49 godina, za The Washington Post nakon što je sudac u Missouriju preinačio njegovu provestepenu osudu za ubistvo. Schrappenova pisma spriječila su ga da izgubi nadu na otprilike 25 godina.

Priča o njihovu prijateljstvu započela je prije četvrt stoljeća kada joj je svećenik u crkvi proslijedio pismo koje je napisao zatvorenik koji se obratio biskupiji u nadi da će dobiti odgovor. Zatvorenik je bio Lamar Johnson, koji je tada služio doživotnu kaznu u popravnoj ustanovi u Missouriju. Rekla je za CBS News: “Bio je u zatvoru zbog ubojstva. Prije su me optuživali da sam naivna, i to je u redu. Nisam bila zabrinuta. Neće doći po mene.”

Schrappen i Johnson neprekidno su se dopisivali sljedeća dva desetljeća. Prema njoj, ona je od samog početka znala da je Johnson nevin po pitanju optužbe za ubistvo. Potvrđujući njezinu intuiciju, država Missouri proglasila je Johnsona nevinim nakon intervencije Midwest Innocence Projecta i priznanja pravog ubojice. Johnson je oslobođen optužbi i pušten iz zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je izašao iz zatvora u dobi od 49 godina, Johnson je napokon imao priliku raditi stvari za kojima je čeznuo dok je bio u zatvoru. Otišao je posjetiti svoju prijateljicu u njezin dom. To je bio jedan jako srdačan doček. Prema Johnsonu, najvrjednija stvar koju mu je prijateljica dala bila je vjera u sebe.

Rekao je: “Posebno kada je netko nevin, želiš da netko vjeruje u tebe. Jer kada imaš ljude koji vjeruju u tebe i neće odustati od tebe, onda ti je teže odustati od sebe. ”