Nemate klima-uređaj? Ovim genijalnim trikovima možete značajno rashladiti stan!

Vrijeme je paklenih vrućina, a najavljeni su i novi toplinski valovi. Ovi trikovi mogu biti veoma korisni, pogotovo ako nemate klima-uređaj.

Dva ventilatora oponašaju efekat klime, samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da otpuhuju zrak u istom smjeru.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Osjećaj topline se dodatno povećava ako je u kući vlaga, pa nakon tuširanja ili kuhanja prozračite prostoriju, da se vlažan zrak zamijeni suhim.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti unutra, a topli izlaziti. Ipak, kada su baš jake vrućine, bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračite.

Noću otvorite sve prozore, a strujanje zraka pojačajte ventilatorom. Čak i ako imate klima-uređaj, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

Nadalje, ispred ventilatora stavite posudu s ledom koji će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu gdje je zrak najhladniji.

Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali i uštedjeti na računima za struju.

Nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svjetla u stanu. Uživajte u svježem voću i povrću i sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj pećnici koja ne proizvodi toliko topline.

Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5 °C. Za zamračivanje će bolje od rolete ili zavjese poslužiti i bijeli venecijaneri jer bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednima. Naime, kod običnih se čak 90% struje pretvara u toplinu.

Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Rabite lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati premjestiti madrac na pod, gdje je često i za stupanj hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Egipatski geološki muzej: Prvi te vrste na Bliskom istoku i afričkom kontinentu

Hiljade ljudi svake godine posjeti Egipatski geološki muzej u...

Utrkivanje dva vozača i alkohol uzroci tragedije na cesti kod Mostara

Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila sinoć kod Mostara,...

Influencerica nasmijala pratioce: Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

lda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a...