Je li bolje plivati u bazenu ili u moru?

Plivanje je zdravo, oko toga nema dvojbe.

Jača tijelo, povećava kapacitet pluća, umanjuje rizik od dijabetesa, pomaže kod mršavljenja, djeluje kao prirodan lijek u borbi protiv stresa, napetosti i nesanice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Sve to uz minimalni strah od pritiska na zglobove i ozljeda, zbog čega je idealna vježba za sve dobne skupine, pa čak i za srčane bolesnike, astmatičare, trudnice ili kao fizikalna terapija nakon pojedinih operacija ili različitih ozljeda budući da smanjuje bolove i ubrzava oporavak.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Plivati se može u bilo kojoj vodi – u zatvorenim bazenima, rijekama, jezerima i moru. No, može li sastav i gustoća vode ikako utjecati na plivanje? I gdje se bolje pliva – u bazenu ili moru?

 

U bazenu je plivanje – najidealnije?

 

Kada govorimo o javnim bazenima uzet ćemo u obzir one ispunjene svježom vodom. Sam dolazak na bazen koji je podijeljen u staze za plivanje i kojeg nadgledaju spasioci, kao i konstantna temperatura vode (optimalna je od 26 Celzijevih stepeni), ostavljaju dojam sigurnosti.

Plivali vi samo par ili 100 metara, niti jedan vam brodić neće prepriječiti put, iznenaditi vas velik val, naježiti hladni vir ili vam strujanje vode promijeniti smjer.

 

U bazenima jednostavno ne postoji mnogo faktora koji bi plivače ometali u vodi, pa oni vrlo lako mogu posvetiti više vremena, truda i koncentracije u sam razvoj svojih tehnika plivanja.

 

Samo treba pratiti crnu liniju na dnu bazena koja pokazuje početak i kraj staze te naučiti pravilno disati. Doduše, na bazenu niste sami, pa plivači jednostavno moraju naučiti ignorisati zvukove oko sebe i fokusirati se na svoj tempo i stil plivanja.

 

U moru je plivanje – izazovnije?

 

Plivanje u morskoj vodi u mnogočemu se razlikuje od plivanja u bazenu.

Kao prvo, kod nekih se plivača može pojaviti strah od dubine ili susreta s morskim životinjama, što itekako utiče na samopouzdanje i na kvalitetu treninga.

Uz to, postoje brojni vanjski faktori koji mogu poremetiti brzinu i način plivanja, a najčešće su to valovi, iznenadna promjena temperature vode i jake morske struje.

Dodajte tome i činjenicu da se uvjeti mogu mijenjati ne samo iz dana u dan već iz sata u sat, te da se nalazite na otvorenom prostoru gdje nema drugih ljudi koji bi vam mogli uskočiti u pomoć ako zatreba.

 

Budući da u moru ne postoje zidovi u koje se možete odgurnuti kako bi promijenili smjer plivanja, kao što postoje u bazenu, u moru se pliva do određene točke (najčešće bove, otočića ili druge plaže) i nekako je ljepše kad  vizualno možete vidjeti koliko ste metara otplivali.

 

U korist plivačima ide i slano more – gušće je od klorirane vode u bazenu pa ljudska tijela imaju veću plovnost.

 

No, to što se u moru lakše održavamo na površini vode nužno ne znači da ćemo i brže plivati upravo zbog mnoštva tih drugih, nepredvidivih faktora koje smo spomenuli ranije.

 

Prikladnom opremom za plivanje do vrhunskih rezultata

Dakle, postoje male, ali vrlo značajne razlike između plivanja u bazenu i u moru. Samo zato što ste brzi kao Michael Phelps u bazenu, ne znači nužno da ćete biti i u moru. I obrnuto!

 

Većina natjecatelja u biatlonu i triatlonu se s pravom mjesecima priprema najprije u bazenima kako bi usavršili tehnički dio, a tek se onda odvaže na plivanje u moru.

 

Dakako, s razlogom i nose prikladnu opremu za plivanje, koja osim što im pomaže u postizanju brzine, ujedno i štiti od negativnih utjecaja okoline.

 

U bazenu i u moru nosi se kupaći kostim. Aktivni plivači nose tradicionalne muške kupaće u obliku slip gaćica, dok se ženama preporučuju jednodijelni ženski kupaći kostimi. Iako mnogima ovaj staromodni, pripijeni kupaći kostim neće biti prvi odabir, kroz povijest se pokazalo da je zapravo najbolji jer ne usporava i ometa plivača tijekom plivanja.

 

Silikonska kapa za plivanje će ukrotiti dugu kosu i štititi je od klora i soli, ali i čuvati toplinu glave koja je jedini dio tijela koji se tijekom plivanja nalazi na površini vode. Pametno je u bazenu i u moru nositi i naočale za plivanje kako bi se moglo vidjeti pod vodom, lakše uočiti cilj te izbjeći susrete s drugim plivačima ili preprekama na ruti, a pogotovo kako bi se zaštitile oči od slane ili klorirane vode.

 

Kažu da je plivanje u moru ljekovito jer je morska voda bogata mineralima koji hrane kožu. Međutim, plivate li svakodnevno u moru bez obzira na godišnje doba, brinite o sebi i svom zdravlju te odjenite neopren odijelo jer mjestimična oscilacija u temperaturi u moru može biti kobna.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Može li Ukrajina vratiti Krim?

"RAT je počeo na Krimu - i ondje će...

ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci...

Taksiste ubiše gorivo i nelegalni prijevoznici

Nakon teškog perioda u pandemiji Covid-19, ovo ljeto i...