Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nema više srbijanskog dinara: Od 1. februara euro jedina valuta za gotovinske transakcije

Centralna banka Kosova saopćila je da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke donio Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu – euro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srbijanski dinar neće moći da se koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ostale valute koje nisu euro mogu se koristiti u Republici Kosovo samo kao dragocjenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neeuro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van eura i za devizne aktivnosti – navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj na FB stranici Centralne banke Kosova.

Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti na Kosovu samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koja nudi tu uslugu.

U odluci se navodi i da je “uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na Kosovo je isključivo pravo Centralne banke”, kao i da se “uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Кosova za obavljanje finansija”.

Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa.