Ne želi ni da čuje za grad, našao djevojku iz grada: Kod vas je televizor stigao prije 100 godina, kod mene je zasijao 2022.

Danijel Dane Bijorac (21) je delija sa Golije, ali za sebe kaže da je gorštak. Planina bogata bukovom šumom za neke je daleko od idealnog mjesta za život, ali za junaka ove priče nema boljeg tla na kojem se može provesti život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa OKO magazina posjetila je Daneta koji šest godina nije sišao do sela, ostao je sam u katunu i odlučio je da se ne spušta u selo od jeseni kao i ostali iz ovog kraja.

– Šesta zima kako nisam silazio. Ovdje nama ne treba ništa. Ni datum, ni dan, ni mjesec. Mi odokativno to gledamo, prema nebu, prema bogu, kad je šta”, rekao je Danijel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije htio da radi na građevini i nije želio da se “vere po krovovima kao vjerevica po bukvama, pa da povrijedi glavu” jer po njemu ako zapustiš selo i imanje, povratka nema. Tako je odlučio da ostane na selu.

U Danijelovom okruženju nema puta i struje. Obećano mu je da će biti uvedena struja, ali poslije velikog snijega proces se iskomplikovalo. Iako je sretan zbog okruženja i života koji ima, kaže da jedina stvar koja mu nedostaje je struja.

– Imam solarne panele i agregator. Kod vas u Beogradu televizor je stigao prije 100 godina. Ne znam je l tako? Kod mene je stigao 2022. godine. Ove godine je prvi put zasijao u mojoj kući”, rekao je Danije.

Za Danijela je sreća zdravlje, a novac je samo papir.

– Nemam toliko kontakta sa parama. Ne prolaze mi svaki dan kroz ruke. U gradu po cijeli dan se za novčanik hvataju”, dodaje Danijel.

Gorštak i djevojka iz grada počeli su zajedno da žive od 29. novembra.

Danijelova izabranica je Kristina koja ima 19 godina.

– Rekla sam mu da sam ga vidjela u emisiji i da je fin i kulturan. Čestitala sam mu što vodi takav život. Upoznali smo se. Rekla sam mu da bih ja došla kod njega, a on mi je rekao – aj da probamo. I tako…

Privuklo me je što je ozbiljan i što želi porodicu i brak. Nije neki neozbiljan i nezreo”, rekla je Kristina.

Kristina je krenula iz Sarajeva kako bi se našla sa Danijelom u Novom Pazaru. Njeni roditelji nisu znali Danijela i nisu željeli da ode od kuće, pa je morala da pobjegne.

– Krenula sam u 9 i 15 ujutru, ali nisam znala da li će me on sačekati na stanici. Razmišljala sam – doći ću u drugu državu, a njega nema. Biću izgubljena i šta ću da radim, ali sačekao me je”, rekla je Kristina.

Danijel sa druge strane kaže da kao što ona nije vjerovala da će da je sačeka, tako ni on nije vjerovao da će onda doći.

– Mene bilo sramota. Ni da je poljubim pred onim svijetom, nit da je ne poljubim. Drugi su ovi iz grada, oni se ne stide. Ja sam gorštak”, kaže Danijel.

Kristina je ostala nekoliko dana kod Danijela, a onda je sa svojim izabranikom otišla kod roditelja u Sarajevo da ga upoznaju. Oduševio ih je svojom pojavom i stavom. Kako je objasnio ovaj planinsko-gradski par, dobili su dobrog zeta.

Kristina je u trećem mjesecu trudnoće i dijete će roditi na Goliji.

– Jedino je strah jer je prvo dijete i što je daleko od doktora i grada, pa šta ako se razboli. Eto to je jedino”, rekla je

Kako navodi autor epizode “Gorštak i djevojka iz grada” Dalibor Žarić najčešće su zaticali muškarce koji su uglavnom ostajali neoženjeni i sami do kraja života u želji da sačuvaju svoja ognjišta.

– Sramota je da se dijete rodi pod fenjerom i svećom u 21. vijeku. Nekada je bilo drugo vrijeme i drugačije se živjelo, sad je već sramota da nema struje i puta”, zaključuje Danije.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE