Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ne mogu da proizvedu dovoljno municije za Ukrajinu zbog “klipova o mačkama”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih proizvođača municije u Evropi, Nammo, suočava se sa nesvakidašnjim problemom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TikTok je često u vijestima zbog navoda o špijunaži, međutim, popularnu društveno mrežu sada okrivljuju za preveliku potrošnju struje koja spriječava proizvodnju municije za potrebe ukrajinske vojske.

Norveško-finska kompanija Nammo, jedan od najvećih proizvođača municije u Evropi, sa sjedištem u Norveškoj, ne može da zadovolji sve veću potražnju za artiljerijskom municijom jer lokalni centar za skladištenje podataka, čiji je primarni korisnik TikTok, koristi svu struju u regionu, sprečavajući planirano proširenje fabrike.

“Zabrinuti smo jer vidimo da je naš budući rast spriječen skladištenjem video klipova o mačkama”, rekao je izvršni direktor Morten Brantceg za Financial Times.

Brantceg kaži da je potražnja za artiljerijskim granatama kompanije, kao rezultat rata u Ukrajini, 15 puta veća nego obično, dodajući da ukrajinska vojska želi da poveća broj ispaljenih granata sa 6.000 na 65.000 dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elvia, lokalna energetska kompanija, kaže da mreža nema rezervnih kapaciteta jer radi po principu “ko prvi djevojci”, te da je neophodna struja obećana data centru. Brantceg vjeruje da vlada treba da da prednost u korišćenju struje određenim industrijama. “Kritična industrija mora imati pristup energiji – ne jednokratno, već kao trend za budućnost”.

Činjenice da Kina nije javno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, kao i to da je kineski lider Si Đinping nedavno boravio u Moskvi, navele su Brantcega da posumnja da TikTok-ov izbor centra za skladištenje podataka nije bio slučajan. “Ne isključujem mogućnost da nije slučajno što se ova aktivnost odvija blizu odbrambene kompanije”.

- Marketing -