Da li je sastav dezodoransa koje kupujemo opasan: Farmaceut otkriva bolje rješenje da uništimo bakterije ispod pazuha!

Toplo vrijeme je pred nama, a samim tim i veće šanse da se brže znojimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna da danas mnogi ljudi biraju dezodorans po mirisu, ne gledajući šta sadrži i da li zapravo nanosi više štete nego koristi. Da li znate koji je dobar za vaš organizam i da možete da napravite odličnu, a zdravu zamenu kod kuće? O tome je u RTS Ordinaciji govorila Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije.

Na pitanje šta dezodorans ne treba da sadrži da bi bio dobar za našu kožu, Marijana je odgovorila: “Moramo da napravimo razliku šta je dezodorans, a šta je antiperspirans. Antiperspirans je nešto što sprečava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlijezde, ako se više znojite, njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spriječi stvaranje neprijatnih mirisa i da ugodan miris”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izgleda priprema domaćeg dezodoransa?

“Prvo pomiješamo vosak i ši puter i dodamo kokosovo ulje. Zatim ćemo izmjeriti bademovo ulje i tu dodati praškaste komponente, a potom dodati glinu. Sa etarskim uljima ne treba pretjerivati jer može doći do iritacije, naročito poslije depilacije ili brijanja. Dezodorans koji smo pripremili treba ohladiti na sobnoj temeperaturi”, objasnila je Marijana.

Čvrsti domaći dezodorans:

7g kokosovog ulja

7g voska

6g ši putera

5g kakao putera

5g bademovog ulja

5g kukuruznog skroba

3g sode bikarbone

3g bijele gline

etarsko ulje limuna

etarsko ulje čajnog drveta

 

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoransima?

“Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlijezda. Kada se napravi talog, one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja koja govore da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvijek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan”, objasnila je farmaceutkinja.

Soda bikarbona može da neutrališe neprijatne mirise, otkrila je Marijana.

“Soda bikarbona reguliše pH vrijednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrijednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće”, objasnila je.

NAJNOVIJE