Napustio volan i vratio se u selo: Ne stižu napraviti sira, koliko mogu prodati

Tridesetsedmogodišnji muškarac iz sela Čengić u Semberiji, nakon deset godina rada u špediciji i obilaska Evrope svoj životni put odlučio je vratiti se svojem rodnom kraju. Sa suprugom Natašom i djecom, Milan Vidaković je posvetio svoje vrijeme poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obradjujući stotinu dunuma zemlje, uzgoj krava i proizvodnju sira, Milan uživa u radu na polju. Farmu s deset krava koristi za proizvodnju mlijeka, a sada, suočeni s niskom otkupnom cijenom, odlučili su se baviti roizvodnjom sira. Nataša, Milanova supruga, svakodnevno pravi punomasne i dimljene sireve.

Uz planove za proširenje proizvodnje i izgradnju mini sirane, Milan ima ambiciju da njihov “semberski sir” postane prepoznatljiv brend. Iako to zahtijeva dodatna ulaganja, vjeruje da će kvaliteta njihovih proizvoda privući tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sireve su u početku pravili za vlastite potrebe, prijatelje i dijelili ih kao poklon.

“Onda se ispostavilo da ne možemo napraviti, koliko bi mogli prodati. Zato ćemo na proljeće da proširimo proizvodnju. Naručio sam mini siranu iz Grčke, a upravo sam tamo vidio kako na njihovim malim farmama prave razne delicije od mlijeka, voća i povrća. Kompletna oprema će me koštati oko 20.000 KM, računajući objekat čiju gradnju sam počeo. Za kilogram sira potrebno je 6 litara mlijeka, zagrijavamo ga, ne stavljamo hemijske dodatke. Kad se prosiri ide u kalupe i u sušare, a zatim se vakumira. Sir je izuzetnog kvaliteta, pa se nadam da sa plasmanom nećemo imati problema. Volio bih da naš, semberski sir, postane prepoznatljiv brend”, naglašava mladi farmer.

Milan ističe ljepotu života na selu i važnost porodičnih vrijednosti. “Ko god hoće da radi, ne može ostati gladan. Odu iz sela pa se pokaju. Trče za novcima, a onda ostanu željni djece, roditelja, zavičaja. Treba biti skroman. Nek imamo ono osnovno i nek vladaju zdravlje, sloga i ljubav u porodici”, naglašava mladi poljoprivrednik.

Raduje ga i trend povratka mladih u selo te vidi perspektivu u poljoprivredi za buduće generacije.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE