Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nakon godina nesigurnosti podvrgnula se transplantaciji kose kako bi smanjila čelo

Nakon godina nesigurnosti napokon se odlučila na transplantaciju kose koja je koštala 3000 eura. Sonja van der Berg (33) iz Nizozemske odlučila se podvrgnuti operaciji nakon godina zabrinutosti zbog svog velikog čela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njene tinejdžerske dobi, kako kaže, uvijek je bila svjesna svog izgleda i pazila je da njena kosa prikriva njenu nesigurnost. Čak se i bojala vjetra jer ju je bilo strah da će joj pramenovi “otkriti” čelo.

Kroz godine, Sonja je počela tražiti na internetu koji tretman za njen problem je dostupan, prenosi Večernji list. Napokon se odlučila na transplantaciju kose koja je koštala 3000 eura i sada se nakon šestosatnog zahvata osjeća sigurnije i bolje nego ikada. Sada želi “razbiti tabu” o ženama koje su bile na tom tretmanu ili namjeravaju ići, i nada se da će pokazati da se toga ne treba sramiti.

“Oduvijek sam željela otići na transplantaciju kose jer mi je visoko čelo uvijek smetalo. Prošle godine počela sam na internetu tražiti načine kako smanjiti čelo, ali sam znala da bi operacija smanjenja čela bila previše drastična za mene.” Sonja isprva nije znala da su transplantacije kose namijenjene i za žene, a ne samo za muškarce. Priznala je da je bila “iznenađena” da tretman ne samo da može pomoći ženama s gubitkom kose, već i s većim čelom, piše Daily Star.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbuđena mogućnošću da bi postupak mogao biti uspješan, Sonja je kontaktirala nekoliko klinika i bila je oduševljena kada joj je rečeno da ima dovoljno ‘donatorske kose’ za nastavak. Dlake koje su se nalazile na njenom potiljku bile su umetnute u njeno tjeme jedna po jedna kako bi stvorile iluziju manjeg čela. Iako je nakon operacije imala malo oteklina, od kojih je bila potpuno ukočena, 5. dana osjetila je “vraćanje u normalu”. Čim se Sonja pogledala u ogledalo, ‘zaljubila’ se u transformaciju.

“Tako je suptilno da većina ljudi niti ne primijeti”, priznala je.

“Ali to je imalo veliki uticaj na moje samopouzdanje, što je ludo.” “Prije sam uvijek imala osjećaj da sam nekako gola, na licu, a sada se osjećam onako kako bi trebalo biti. Već mi se sviđaju rezultati. Sada mogu kosu stilizovati kako želim, a prije nisam mogla.”

Za njegu nakon operacije, Sonja mora snažno četkati svoju novu kosu. To je tako da se protok krvi dovoljno stimuliše. Sada, 10 mjeseci nakon razdoblja koje joj je promijenilo život na operacijskom stolu, Sonja želi drugim ženama dati samopouzdanje da odu na transplantaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentovala je svoj proces transplantacije kose kako bi uhvatila stvarnost tretmana i njegove posljedice. U svjetlu svog uspjeha, Sonja je pokrenula firmu kako bi pomogla drugim ženama koje žele presaditi kosu. Čak ih prati i u Istanbul kako bi obavile tretman.

Sonja, kojoj je transplantacija obavljena u Nizozemskoj , već se pridružila dvjema ženama na njihovom putovanju u Istanbul, koji je poznat kao ‘svjetska prijestolnica presađivanja kose’. Također je savjetovala još 15 žena koje planiraju otići u Tursku na liječenje kasnije ove godine.

“Dobila sam toliko poruka od žena da i one imaju istu nesigurnost i da su jako sramežljive i da se srame svoje kose i čela. Zašto bi se trebao sramiti zbog toga? Pa sam mislio da ako ovo objavim mogu pomoći mnogim ljudima. Prihvatanjem ovih nesigurnosti možete učiniti nešto u vezi s njima što je na kraju bolje za sve. Što više žena to može pokazati, to bolje”, rekla je Sonja.

“Svi znamo da je za muškarce to vrlo uobičajeno, ali i za žene također, tu nema ničeg sramotnog”.

Sonja je nastavila: “Dijeleći informacije o tome, žene koje imaju istu nesigurnost konačno će moći učiniti nešto po tom pitanju ako žele. “Naravno, to je njihov izbor. “Uredu je pokazati se na krhkiji i manje ‘Instagram savršen’ način. Uistinu je važno istaknuti da nismo savršeni. I ne biste trebali željeti biti savršeni, ali ovo bi vam moglo pomoći da se osjećate lijepo”, zaključila je.