Najmanje na svijetu: Dobija li Hrvatska novo more? Karte stare 250 godina im pomažu…

Nekoliko područja u hrvatskom dijelu Jadranskog mora se već odavno naziva morima: Novigradsko more, Virsko more, Murtersko more, a među njima je bez dileme najmanje Karinsko more površine oko pet i po kilometara kvadratnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se 30 km istočno od Zadra, a kako piše LiveCamCroatia Karinsko more bi zvanično moglo da postane najmanje more na svijetu.

Hrvatski mediji navode da ga ptica preleti u trenu, plivač prepliva u zamahu, a može i da se stisne u samo jednu fotografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos tome što je oblikom i veličinom tehnički zaliv, lokalno stanovništvo ga od davnina naziva morem, a to ga bi se moglo iskoristiti između ostalog i u turističkom smislu.

Karinsko more inače je upola manje od Mramornog mora u Turskoj koje se diči titulom najmanjeg, a sa time se slažu i geografi!

Mali zaliv Jadranskog mora, davne 1781. godine kartograf i javni geodeta Đuzepe Antonio Grandis na karti Dalmacije nazvao je Mare di Carin, razlikujući ga od susjednog Novigradskog mora koje je nazvao Mare di Novegradi.

Vrijednosti saliniteta Karinskog mora niže su od prosječnih vreijdnosti Jadranskog mora zbog dotoka slatke vode iz Karišnice i drugih manjih potoka i izvora. Uprkos tome što je voda braktična zbog dvije rijeke, podržava morski život, uključujući razne vrste riba i strogo zaštićene vrste poput delfina i kornjača.

Karinjani se nadaju da će im proglašenje Karinskog mora najmanjim svjetskim morem donijeti novi turistički zamah, ali i veći stepen zaštite pomorskog staništa.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE