Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nabavio mašinu koja mijenja desetak ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon požara u kojem su mu izgorjela dva pomoćna objekta i priključci, Muji Smajloviću, stočaru iz Makljenovca dobro će doći nova oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset procenata vlastitog učešća u projektu njemačke organizacije “Help” omogućilo je da dvadesetak Dobojlija po povoljnim uslovima nabavi poljoprivrednu mehanizaciju kojom će narednog proljeća obrađivati zemljište.

Nakon požara u kojem su mu izgorjela dva pomoćna objekta i priključci, Muji Smajloviću, stočaru iz Makljenovca, dobro će doći dvobrazni plugovi, a posebno kupilica sijena.

“Ovaj priključak nismo imali, morali smo posuđivati. On služi za zgrtanje, prevrtanje sijena, sakupljanje u redove i poslije se to balira. Nemamo lično svoju zemlju, ali koristimo oko 100 dunuma u zakup. Toliko dunuma se dva puta godišnje kosi, zgrće i balira. Ovo mijenja najmanje 10 ljudi. Jedan čovjek ovo zakači za traktor i zgrne za pola sata 10 dunuma, balira i to je to”, kazao je Smajlović.

Uz 600 KM učešća Hajrudin Avdić, poljoprivrednik iz Male Bukovice, došao je do priključka za traktor koji će mu ubrzati rad na njivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sijemo kukuruz i pšenicu i to mi treba za obradu zemljišta. Lakše mi je i brže. Gorivo  je skupo i daleko manje ću potrošiti nego što sam prošle godine, zato što ne radim pet operacija. Sada s njom sve završavam, uzorem i samo pofrezam, a ovako sam morao pozubiti, potanjirati, poravnati, pa tek onda sijati, i tu je velika ušteda goriva, ekonomski je isplativije”, priča Avdić.

Iako je prvobitno bilo planirano da se podrži 21 projekat u Doboju, Organizacija “Help” i Gradska uprava sufinansirali su na kraju 23.

“Uspjeli su da naprave određene uštede tokom tenderske procedure. Ovdje isporučujemo uglavnom poljoprivrednu mehanizaciju, ali imamo i druge vrste korisnika, CNC operatere, arhitekte, krojače, ljude koji se bave elektrikom. Ta vrsta opreme je išla direktno korisnicima na kućne adrese jer se radi o manjim uređajima”, izjavila je Dajra Čano, grant oficir u “Helpu”.

“Grad Doboj je učestvovao sa oko 31.000 KM, a ukupna vrijednost projekta je oko 90.000 KM. Sredstva se nisu mogla dignuti u novcu, isključivo je to kroz poljoprivredne mašine i alate”, naveo je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Kroz isti projekat izdvojeno je i 5.000 eura za nabavku osam klima-uređaja za lokalni vrtić.

- Marketing -