Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mladoženja uhapšen na vlastitom vjenčanju: U vjenčanom odjelu deportovan iz Austrije

Austrijske imigracijske vlasti uhapsile su 24-godišnjeg mladoženju tokom ceremonije vjenčaja u matičnom uredu u dvorcu Vösendorf. Nakon hapšenja mu nisu dali niti da se preodjene pa je danima bio u pritvoru u vjenčanom odijelu, a na kraju je u njemu deportiran u Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada i mladoženja su bili u šoku kada je policija iznenada stigla u matični ured u dvorcu Vösendorf. Nedugo prije nego što je par uspio reći “ da”, mladoženja Hamza (26) je uhapšen. Turski državljanin svoju je zaručnicu Nijemicu Gundulu (40) upoznao na poslu u malom bistrou u Beču. Tamo je rođena Njemica radila kao konobarica, a on kao kuhar.

  • Vidjela sam njegov osmijeh i pomislila, oduvijek ga poznajem – prisjetila se mladenka prvog susreta sa zaručnikom. Oboje su se jako veselili vjenčanju, no službenici koji su se iznenada pojavili spriječili su ih da podijele sreću.

Naime, vlasti smatraju kako se ovo vjenčanje održava samo kako bi mladoženja ostao u Austriji. Gundula je toliko šokirana hapšenjem svog zaručnika da mora potražiti psihijatrijsku pomoć. Suočena je i s troškovima otkazane proslave.

Zahtjev za azil je odbijen

Prema riječima advokata mladenke, Hamza prije hapšenja nije imao problema sa zakonom. Vlastima su bile poznate poslovna i kućna adresa para.

  • Njih dvoje su namamljeni u zamku i najljepši dan je uništen – rekao je advokat dr. Klammer.

Savezni ured za imigraciju i azil (BFA) naveo je da je 13 puta pokušano hapšenje Hamze. No, prema riječima Gundulina advokata, to nije tačno, prenosi Fenix-magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamza je podnio zahtjev za azil u martu 2022. godine. U saopćenju BFA navodi da je zahtjev za azil odbijen. Sredinom novembra 2023. godine policija nije uspjela pronaći Hamzu, a njegov dajdža je primio poruku da se javi. Hamza je otišao u policijsku stanicu i uzeo dokument. U tom trenutku, iz pravne perspektive, mogao je biti uhapšen i deportiran u roku od 72 sata. Međutim, prema riječima advokata, BFA to nije učinio. Umjesto toga, čekali su dan vjenčanja.

Da su se Hamza i Gundula oženili odmah bi dobio pravo boravka. Budući da je BFA znao datum vjenčanja, hapšenje tokom vjenčanja smatralo se “jedinom opcijom”, brani se ured. Prema riječima Gundulina advokata, hapšenje na dan vjenčanja navodno je 2018. proglašeno nezakonitim u vezi sa sličnim slučajem i također bi bilo potpuno neprikladno.

Gundula je nakon hapšenja smjela posjetiti zaručnika u deportacijskom pritvoru samo na 50 minuta. Svježu odjeću koju je dala obitelj službenici nisu dali mladoženji. Hamza je danima morao nositi svadbenu odjeću dok u utorak u njoj nije deportiran u Tursku!

Sad mu prijeti služenje vojnog roka u domovini. Gundulin advokat sada želi osporiti deportaciju. Hoće li se Hamza vratiti svojoj vjerenici, ostaje za vidjeti. Već je u planu sklapanje braka u Turskoj i kasniji zahtjev za spajanje porodice u Austriji.