Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mjesto gdje žene rade šta god žele: Za njih udaja ne postoji, imaju ljubavnika koliko hoće, posjeduju svu moć i sve nekretnine!

“Kad bi žene vladale svijetom, ne bi bilo ratova” – to je samo jedna od mnogobrojnih izreka koje ukazuju na vrline žena kao vladara. A da nije riječ o praznoj priči, pokazuje i primjer iz Kine, gdje i danas živi pleme Mosuo, poznato i kao kraljevstvo žena. Smatra se možda i posljednjim matrijarhatom na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mosuo je mala etnička grupa koja živi u provincijama Junan i Sečuan u Kini, u blizini granice s Tibetom. Čini je populacija od oko 40.000, a mnogi od njih žive u Jongning regiji, oko Lugu jezera, koje se nalazi visoko u Himalajima.

Žene se za sve pitaju

Mosuo pleme ima prilično dugu istoriju koja datira čak 2.000 godina unatrag. Specifično za ovo pleme svakako je to što su oduvijek negovali tradiciju i kulturu matrijarhata. Naime, u ovom plemenu žene su te koje uvijek donose odluke i koje su na čelu porodice.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 ili više članova, ali sva imovina je uvijek u rukama žena. Zanimljivo za ovo pleme je i to što praktikuju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka – ženama je dozvoljeno da imaju koliko god ljubavnika žele.

Znak za raskid – muške cipele ispred kuće

Zapravo, one i nisu vezane klasičnim brakom, već muškarac kog Mosuo žena poželi noću dolazi u njenu kuću, provede noć s njom, a iz kuće mora da ode prije nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mjesto zauzeto. Ako se iz jedne takve veze rodi dijete, odgaja ga majčina porodica i ono dobija majčino prezime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u prošlosti Mosuo pleme je bilo prilično izolovano i gotovo da nije imalo kontakta sa spoljašnjim svijetom. Međutim, posljednjih godina njihovo mjesto je postalo poznata turistička destinacija i oni se polako otvaraju prema svijetu. Pritom su se pokazali kao izuzetno gostoljubivi.

Iako mnogi smatraju da je pleme Mosuo poslednji matrijarhat na svijetu, činjenica je da njihovu zajednicu ne možemo porediti s ostatkom planete jer su dugo bili izolovani, a samim tim ne mogu se ni upoređivati s vrednostima zapadnog svijeta. Naime, dok je žena glava kuće i sva imovina njena, činjenica je da one danas nisu toliko uključene u aktivno donošenje odluka, već je to, ipak, prepušteno muškarcima.

Zapravo, u ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: dakle, nemaju posao, odmaraju cijeli dan, a sve kako bi bili odmorni za noćne posjete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov.

Nepodobno je imati samo jednog partnera

Bitno je i to što se žene iz ovog plemena ne udaju, tj. kod njih nema nikakvih klasičnih ceremonija stupanja u brak. U njihovoj kulturi i tradiciji je čak nepoštovanje predaka imati samo jednog partnera i to se smatra nepodobnim. Upravo zato u njihovom jeziku nema riječi za oca ili muža.

Postoji nekoliko aspekata Mosuo kulture koji privlače pažnju ostatka svijeta, a jedan od najvažnijih je liberalna veza – žena može birati svog ljubavnika, a pritom nije obavezna da živi s njim pod istim krovom. Zajednički život uopšte nije preporučljiv jer to jednostavno nije u njihovoj tradiciji, piše atma.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci do kraja života žive u majčinoj kući

Nije tajna da Mosuo žene ne vjeruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

Svako večer oni odlaze kod žene koja ih pozove, tu ostaju cijelu noć, a prije zore se vraćaju u majčinu kuću. Zanimljivo je da niko od njih te svoje veze ne shvata ozbiljno. Naime, kada više ne žele da se druže, tj. kad žena više ne želi da poziva svog ljubavnika u kuću, oni se mirno razilaze, bez suda i bez razvoda.

Majke svu imovinu ostavljaju kćerkama

Interesantno je da muškarac i žena čak mogu biti i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena. Uz to, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju kćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Djeca iz takve veze pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt s djecom. Toj djeci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca djeteta. Ujaci su ti koji brinu za sestrinu djecu, a kada ujaci ostare, o njima preuzimaju brigu nećaci.

Prema pravilima plemena, djevojčice ne smiju nositi suknju sve do 13. godine, kada se službeno “uvode u društvo” i tada od majke dobijaju zasebnu sobu u koju dovode svoje „momke“. Zanimljivo je da žena nikada neće pričati o svojim intimnim stvarima u prisustvu muškarca jer je intima rezervisana isključivo i samo za žene

Također, kada žena iz plemena želi da pokaže nekom muškarcu da joj je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata kako bi je noću posjetio.

Iako je posljednjih godina porastao interes turista za njihov kraj, zanimljivo je da Mosuo žene nikada neće pogledati nekoga sa strane, već isključivo Mosuo muškarce. Također, specifično za njihovu kulturu je to što se stari i nemoćni nikada ne napuštaju, već se porodica brine o njima do samog kraja.

Mosuo pleme je, uprkos spoljašnjim uticajima, i danas jedna vrlo jaka zajednica. Oni svoje pripadnike uvijek stavljaju na prvo mjesto u odnosu na strance i turiste. I za razliku od ostatka Kine gde su ženska djeca uglavnom neželjena, ovdje je poželjno dobiti upravo kćerku jer su one te koje se više cijene od muškaraca.