Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mirnes Bašić zvanično novi premijer ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, nakon usvojenog budžeta za 2021. godinu u iznosu 401.266.000 KM, većinom glasova zastupnika, usvojila je na današnjem online zasjedanju i Odluku o potvrđivanju Vlade ZDK te imenovanju Mirnesa Bašića iz Kaknja za premijera tog kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bašić je kadar SDA, a proteklih pola godine bio je vršilac dužnosti premijera i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Funkciju ministra, ovom rekonstrukcijom, prepustio je stranačkom kolegi Mirsadu Hadžiću iz Tešnja.

Bašić je na funkciji premijera naslijedio Mirzu Ganića iz Visokog, također iz redova SDA, koji se kandidirao te i pobijedio u trci za gradonačelnika tog grada na Lokalnim izborima 2020. godine.

Podršku zastupnika dobila je i Odluka o dopuni Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja prema Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekt “Izgradnja Regionalnog vodovoda Plava voda”, u iznosu 14.300.000 eura.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić na početku današnje sjednice informirao je zastupnike da je Edin Arnaut podnio ostavku na poziciju zastupnika te da će Centralna izborna komisija BiH njegov mandat dodijeliti sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta Demokratska fronta.