Meka: Počelo predramazansko čišćenje ogrtača Kabe

Nadležne vlasti Saudijske Arabije počele su zahtjevni proces čišćenja i održavanja ogrtača Kabe koji je satkan od čiste svile i zlata.

Ured za održavanje ogrtača Kabe saopćio je da se čišćenje vrši najsavremenijim metodama i opremom i da se radi o tradicionalnom čišćenju u danima uoči odabranog mjeseca ramazana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ogrtač Kabe se tradicionalno mijenja svake godine tokom dana hadža, kada se stari ogrtač skida i mijenja novim, proizvedenim od čiste svile u tvornici specijaliziranoj za izradu ogrtača časne Kabe. Stari ogrtač ponovo se vraća u skladište fabrike gdje se čuva.

Ukupni troškovi izrade ogrtača iznose oko šest miliona dolara, a pravi se od čiste svile obojene u crno, prilikom čega se koristi oko 700 kilograma sirove svile i 120 kilograma zlatnih i srebrenih niti.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Visina ogrtača iznosi 14 metara i sadrži pojas i tradicionalne dekoracije, a ispod pojasa se nalaze Kur'anski ajeti. Pojas je ukrašen veoma istaknutim vezom od pozlaćenog srebrnog konca, koji okružuje Kabu u cjelosti. Ogrtač se sastoji od pet dijelova koji prekrivaju strane Kabe i petog komada koji se stavlja na vrata Kabe kao zastor.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...