Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Meka: Počelo predramazansko čišćenje ogrtača Kabe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležne vlasti Saudijske Arabije počele su zahtjevni proces čišćenja i održavanja ogrtača Kabe koji je satkan od čiste svile i zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za održavanje ogrtača Kabe saopćio je da se čišćenje vrši najsavremenijim metodama i opremom i da se radi o tradicionalnom čišćenju u danima uoči odabranog mjeseca ramazana.

Ogrtač Kabe se tradicionalno mijenja svake godine tokom dana hadža, kada se stari ogrtač skida i mijenja novim, proizvedenim od čiste svile u tvornici specijaliziranoj za izradu ogrtača časne Kabe. Stari ogrtač ponovo se vraća u skladište fabrike gdje se čuva.

Ukupni troškovi izrade ogrtača iznose oko šest miliona dolara, a pravi se od čiste svile obojene u crno, prilikom čega se koristi oko 700 kilograma sirove svile i 120 kilograma zlatnih i srebrenih niti.

Visina ogrtača iznosi 14 metara i sadrži pojas i tradicionalne dekoracije, a ispod pojasa se nalaze Kur'anski ajeti. Pojas je ukrašen veoma istaknutim vezom od pozlaćenog srebrnog konca, koji okružuje Kabu u cjelosti. Ogrtač se sastoji od pet dijelova koji prekrivaju strane Kabe i petog komada koji se stavlja na vrata Kabe kao zastor.

- Marketing -