15 hiljada razbijenih jaja: I Francuska ima svoju ‘Čimburijadu’. Ovako slave početak proljeća

Legenda kaže da se Napoleon Bonaparte tokom svojih osvajanja jednom prilikom zaustavio u Bessieresu u Francuskoj. Navodno mu se toliko svidio okus lokalnih kokošjih jaja da je naredio seljacima da skupe zalihe i naprave veliki omlet za njega i njegovu vojsku. To mjestašce na jugu Francuske i dalje peče velike omlete kako bi nahranilo gladne mase. No danas to čine na još monumentalniji način, u gigantskoj tavi u koju stane 15 hiljada razbijenih jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omlet se miješa golemim drvenim kuhačama koje više nalikuju na vesla nego na kuhinjska pomagala, a peče se na otvorenoj vatri na glavnom gradskom trgu. Ispečeni omlet potom se podijeli na manje porcije i besplatno podijeli hiljadama ljudi.

Tradicija pečenja velikog omleta započela je 1973. godine na uskrsni ponedjeljak i otad se ponavlja svake godine. Glavna je atrakcija višednevnog proljetnog festivala koji uključuje i muziku, ples, parade i slična događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva se omlet pekao s tek nekoliko hiljada svježih kokošjih jaja. Međutim, vremenom su porasli apetiti i količina utrošenih sastojaka. Iza svega stoji Bratstvo velikog omleta, čiji članovi najozbiljnije shvaćaju svoj zadatak da besplatno i s veseljem pripreme i posluže divovski omlet.

Bratstvo velikog omleta sa 15 hiljada razbijenih jaja priređuje takve gastronomske spektakle i u mnoštvu drugih manjih gradova, od Frejusa u Francuskoj do Piquea u Argentini.

U Bessieresu će se veliki omlet peći i ove godine, i to 9. aprila 2023. godine. Šta se sve sprema na proljetnom festivalu, provjerite na službenim stranicama organizatora.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE