Mali podsjetnik za vozače: Evo od kada zimska oprema više nije obavezna u Bosni i Hercegovini

Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezno posjedovanje zimske opreme na snazi je do 1. aprila, nakon čega treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama, podsjećaju iz BIHAMK-a.

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo treba zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od sedam stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva.

Zbog toga je i zaustavni put znatno duži, a stabilnost u zavojima manja. Naročito bi trebalo obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača guma i automobila.

 

Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati

Na svim vanjskim dijelovima vozila može se nakupiti so i izazavati nagrizanje lima. Nakon pranja lako je uočiti oštećenja i mjesta gdje je so već počela djelovati.

 

Provjeriti ćelije i kleme akumulatora

Akumulator je tokom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet.

 

Promijeniti filter klime

Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pažnju, jer je tokom zime često korištena. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

 

Po potrebi zamijeniti gumice brisača

Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na vozilima koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke možemo sami da otklonimo, ali za neke je najbolje obratiti se stručnim osobama.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE