Majke Srebrenice obavile umru

Trideset i prvi mart je dan prve kolektivne dženaze u Srebrenici – dan kada je u mezaristanu u Potočarima ukopano prvih 600 žrtava genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine majke Srebrenice su 20. godišnjicu prve kolektivne dženaze obilježile dovom u Haremi-šerifu u Mekki.

– Nismo tako planirale, ali Allah jeste. On je htio da ovog 31. marta budemo pored Kabe. Stvoritelj Jedini, Vlasnik života i smrti je tako odredio. Mi majke Mu se zahvaljujemo uz dovu da našu državu Bosnu i Hercegovinu zaštiti od svakog zla, očuva je, osnaži i da da vlast onima među nama koji će imati mudrosti, elana i snage da je učine mirnom, stabilnom zemljom za sve koji je vole – kaže majka Munira Subašić dok pored Kabe dovi zajedno sa majkama Ibrimom Garaljević, Nurom Mustafić, Refijom Hadžibulić, Ramizom Gurdić, Đulijom Jusić, Šuhrom Sinanović, Eminom Pašić, Begajetom Nukić, Fatimom Jusupović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njima je i Almedina Memišević koja je 1992. ostala bez majke Zelene, a 1995. godine u Genocidu bez oca Azama. Desetogodišnja Almedina je 31. marta 2003. godine bila djevojčica koja je u ime žrtava poslala poruku s komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima. I danas pamti riječi tada izrečene.

– Vi jeste ubili našu djecu, naše očeve, naše majke, našu braću, naše muževe, vi jeste pokušali ubiti jedan cijeli narod, ali upamtite niste ubili naše pamćenje – kaže ona.

Tada, prije 20 godina, u obraćanju nakon Almedine potpredsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menachem Rosensaf je potcrtao da je Almedina iznijela jedan moralni imperativ suočavanja s genocidima i zločinima protiv čovječnosti za sve one koji beskrupulozno poriču genocid i nastoje da oskrnave historiju.

– Pobili ste naše majke, očeve, braću… Ali niste ubili naše sjećanje koje će od sada biti jače od svakog zla koje ste nam učinili – naglasila je ona.

S majkama u Haremu je bio i Hajriz Brčvak sa suprugom Selmom. Oni su omogućili majkama da odu na umru. Obećali su to na iftaru koji su priredili u Srebrenici prošlog ramazana.

Iako su umru obavili nedavno ponovo su došli i u terminu kada su majke bile u Mekki upravo da budu sa njima u Haremu na dan kada obilježavaju 20. godišnjicu prve kolektivne dženaze.

– Vi ste majke svih nas. Dok ste nam žive mi smo jači – govorio je Hajriz dok grli majke. – Dok smo žive u nama će biti snage za borbu za istinu i pravdu.

Od toga niko ne smije odustati. Allah nas je ugostio pored Kabe na ovaj dan i tako je i nas i sve koji su sa nama na tom putu osnažio – poručila je majka Munira. (muftijstvotz.ba)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE