Majka prodala bebu staru pet dana: Novac planirala potrošiti na operaciju nosa

Majka optužena da je prodala svoju bebu staru pet dana za manje od 7000 KM navodno je rekla da će ih potrošiti na operaciju nosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33-godišnja osumnjičenica – koja nije imenovana u lokalnim izvještajima – uhapšena je prije nego što je mogla biti podvrgnuta operaciji u Dagestanu, u južnoj Rusiji.

Majka je rekla prijateljici da ne želi zadržati bebu. I navodno je dogovorila da par kupi novorođenče pet dana nakon rođenja u Kaspiysku 25. aprila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija kaže da je majka predala sina na dan kad je izašla iz bolnice, uz 10 posto predujma od 20.000 rubalja (665 KM).

Nekoliko sedmica kasnije dijete je trebalo bolničko liječenje i liječnici su od para tražili njegov rodni list.

Tražili su rođenu majku, a ona im je to navodno dala u zamjenu za dodatnih 100.000 rubalja (3.400 KM) 26. maja.

Prema izvještajima, rekla je paru da namjerava potrošiti novac na estetsku operaciju nosa. I dalje su joj dugovali ostatak od 200.000 rubalja (6650 KM) ukupnog honorara.

Prije nego što su ga uspjeli predati, policajci su uhapsili svo troje osumnjičenih za trgovinu ljudima.

“Istražna tijela Istražnog odbora Ruske Federacije za Republiku Dagestan pokrenula su kazneni postupak protiv 33-godišnjeg stanovnika grada Kaspiysk. Prema istražiteljima, 25. aprila 2022. žena je rodila muško dijete u Caspian City Central Hospital. Dana 30. aprila 2022. porodilja je otpuštena iz bolnice, gdje je nakon susreta s mještaninom pristala da mu uz nagradu preda svog novorođenog sina koji se nalazio u bespomoćnom stanju za 200.000 rubalja.”

“Ona je tada izdala odricanje od prava na dijete, a osumnjičena je od treće osobe primila novac u iznosu od 20.000 rubalja za dijete. 26. maja 2022. primila je ostatak novca u iznosu od 100.000 rubalja.”

“Naknadno su do informacija o počinjenom kaznenom djelu došli ipolicijski službenici. Trenutno se provodi niz istražnih radnji usmjerenih na utvrđivanje svih okolnosti počinjenog kaznenog djela i učvršćivanje dokaza o krivnji osumnjičenika. Odlučuje se o određivanju mjere zabrane prema njoj.”

Poznato je da Rusija ima crno tržište za novorođenčad.

U 2019. bila su tri prijavljena slučaja, uključujući samohranu majku u dobi od 23 godine koja je navodno pokušala prodati svoje sedam dana staro dijete za 26600 KM.

Godinu dana ranije, majka je optužena da je objavila bolesni oglas u kojem nudi prodaju svog malog sina trgovcima ljudskim organima.

NAJNOVIJE