Lijevo je zdrava žena, a desno zavisnica od droge i alkohola – riječ je o istoj osobi

Majka i domaćica Kara Volvort (31) iz Mičigena u SAD tek se udala i čeka svoje treće dijete, ali njen život nije uvijek bio tako savršen. Ona je progovorila o svojoj iscrpljujućoj borbi sa zavisnošću, piše Daily Star.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kara je godinama bila zavisna od alkohola i droge, te je živjela na ulici, a otkrila je kako je preokrenula svoj život. Kada je imala samo 13 godina, Kara se okrenula piću nakon što je kao dijete patila od depresije, te je proživjela niz traumatičnih događaja.

Nakon što su joj se roditelji razveli dok je bila dijete, svaki drugi vikend provodila je kod oca. Kara tvrdi da je to bilo okruženje u kojem su joj bile dostupne razne supstance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao tinejdžerka, Kara bi se probudila i razmišljala o piću. To je bila jedina stvar do koje joj je bilo “stalo”, a kad su joj ponudili marihuanu, upala je loše društvo.

“Imala sam 13 godina kada sam prvi put probala alkohol i droga je nakon toga samo uslijedila. Toliko je razloga i toliko različitih stvari zašto. Velika stvar je porodica, mamina strana familije su ljekari, advokati, psiholozi i svi su dobri ljudi. A tatina strana familije oduvijek se borila sa zavisnošću od droge, alkoholizmom i problemima mentalnog zdravlja i mislim da sam i ja naslijedila nešto od toga. Vjerujem da je zavisnost dijelom genetska”, otkrila je Kara.

Imala je samo 13 godina kada je psihički propala

“Bila sam stvarno jako depresivna kao dijete, dosta sam se borila s razvodom roditelja i kad sam imala 13 godina otišla sam u ljetnji kamp. Tamo me ja napao jedan stariji dječak. Kad sam se vratila kući, psihički sam totalno propala. Počela sam da se samopovređujem, pijem u tatinoj kući, jer je alkohol bio dostupan, i kad sam jednom probala drogu i alkohol, mislim da je tu genetski dio odigrao ulogu, osjećala sam silnu potrebu da nastavim to da radim”, dodala je Kara.

“Imala sam samo 13 godina i nisam shvatala šta to znači. Kad bih se probudila ujutru, jedino što sam željela jeste da budem nadrogirana ili pijana, ništa drugo više nije bilo važno”, istakla je Kara.

Droge i alkohol Kari su postali mehanizam za suočavanje s problemima i ubrzo su postali sastavni dio njenog života, te je bila opsjednuta njima.

“Uzela bih sve čega bih se dočepala. I tako mi je jednog dana neko ponudio heroin, krek i met (metamfetamin), bila sam tako izgubljena, depresivna, ispunjena sramom i jednostavno me nije bilo briga, pa sam rekla ‘da’ i postala sam jako zavisna od toga”, ispričala je.

Otjerala je od sebe porodicu i kćerku

Kara se navukla na metamfetamin sa 17 godina. Ipak, nakon godina borbe sa zavisnošću, prestala je da se drogira i upisala je kurs za medicinsku sestru. Mislila je da je zauvijek ostavila alkohol i drogu kad je rodila svoju prvu kćerku sa 20 godina.

Sljedećih nekoliko godina provela je stvarajući stabilan dom i karijeru dok se nije navukla na lijekove protiv bolova nakon povrede kuka. Kara je tada dobila otkaz na poslu, otjerala je od sebe porodicu i kćerku, te je završila kao beskućnica. Godine 2020. dotakla je dno. Naime, predozirala se pet puta. Ipak, uspjela je da se izvuče, i to ovaj put, tvrdi, zauvijek.

Tokom posljednjih nekoliko godina Karina priča postala je viralna na društvenim mrežama, gdje je podijelila šokantne slike svog izgleda dok je prolazila kroz zavisnost od droge.

“Rane su bile na mom licu, telu i mojim nogama. Sve je bilo prekriveno otvorenim inficiranim ranama. Mnogo ih je bilo od dijeljenja prljavih igala. Nažalost, met može da uzrokuje psihozu. Tako bih danima bila u psihozi misleći da sam prekrivena bubama, pa sam sebi drala kožu. Kad sam se ugledala kako izgledam bilo je prestrašno”, ispričala je.

Velika podrška su joj porodica i suprug

“Degradirala sam se kako bih pokušala da dobijem više novca kako bih nastavila da plaćam svoju zavisnost. Neke od stvari koje sam morala da uradim bile su krajnje ponižavajuće… Više me nisu gledali kao osobu, već kao narkomansku beskućnicu”, otkrila je Kara.

Kara je odlučila da joj je dosta zavisnosti, boli i patnje koju je ona uzrokovala. Nije htjela da dozvoli da njena kćerka mora da prođe kroz tugu zbog sahrane svoje mlade majke. Tokom posljednje tri godine naporno je radila na tome da ostane čista i trezna zahvaljujući svojoj odlučnosti da bude mama i supruga.

“Udata sam, imam muža, imam porodicu i zaista sam iskreno sretna i zadovoljna. Više se ne budim nezadovoljna, tužna i depresivna. Osjećam da je moj život upravo onakav kakav bi trebao da bude i zadovoljna sam i sretna”, istakla je Kara.

“Nisam mislila da je to moguće, zbog čega jednostavno nisam htjela ni da se trudim da pokušavam. Tako mi je drago što jesam i tako mi je drago što mi porodica i suprug pružaju emocionalnu podršku. Definitivno se isplatilo boriti se. U početku je bilo jako teško. Bila je to vjerovatno jedna od najtežih stvari koje sam ikada morala da uradim. Ali, definitivno je vrijedilo”, dodala je.

NAJNOVIJE