Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kurti: Imamo snagu skloniti sve barikade, destabilizacija je glavno sredstvo Beograda

Predsjednik vlade Kosova Albin Kurti ocijenio je kako srbijanske vlasti predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokušavaju oživjeti projekt razmjene teritorija te da na tom tragu izazivaju napetosti u regiji, uključujući tu postavljanje barikada na sjeveru Kosova. U intervjuu koji je u utorak objavljen na portalu sarajevskog “Oslobođenja”, kosovski je premijer ustvrdio kako njegova vlada ima načina ukloniti barikade te upozorava kako je njihovo postavljanje rezultat uputa koje dolaze iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“I političke direktive i financije (kosovskim Srbima) dolaze iz Srbije. Uvjeren sam da ovakav narativ neće izdržati, ali mi dajemo malo više vremena KFOR-u, jer to je tražio od nas. Mi imamo snagu, imamo moć da ukinemo onih 11 barikada koje su postavljene prije dva tjedna. Ali, KFOR insistira da im damo još malo vremena”, pojasnio je Kurti svoje stajalište.

 

Njegova je procjena kako je u pozadini sadašnje eskalacije krize na sjeveru Kosova to što vlast u Beogradu želi svojim potencijalom za destabilizaciju regije biti prva koju će slušati EU i SAD-a računajući pri tom da Zapad mogu impresionirati svojim ulaganjima u vojsku koja su sada na razini od tri posto bruto domaćeg proizvoda. Kurti tvrdi kako bi na odnose u regiji mogao utjecati i ishod rata u Ukrajini gdje se Srbija nada pobjedi Rusije jer bi i time dobila poticaj za svoje planove u regiji Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Oni bi željeli da se vrate nekim projektima koje su smislili prije nego što sam postao premijer, a to je razmjena teritorija. To je vrijeme (Richarda) Grenella”, kazao je Kurti prisjećajući se bivšeg američkog posrednika kojega je postavila administracija Donalda Trumpa, kada su se i pojavila nagađanja kako bi Washington mogao prihvatiti dogovor o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova ne bi li se na taj način riješio problem odnosa Beograda i Prištine.

 

Destabilizacija regije koju potiče Beograd, smatra Kurti, svakako koristi i Rusiji a njihovi zajednički napori na tom planu već su vidljivi kroz razvoj događaja u Crnoj Gori što se sada pokušava prenijeti i na druge države regije poput Kosova i BiH. “Destabilizacija je glavno sredstvo Beograda”, ustvrdio je Kurti. (Hina)