Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Koronavirus je još prisutan: Ovo je najraširenija varijanta u svijetu. Prijavljeno 10.000 smrtnih slučajeva u decembru

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19 prijavljeno je u decembru, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze u decembru, potaknut okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1, sad najraširenijom u svijetu, navodi WHO.

“Iako covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati”, rekao je lider zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije u Ženevi.

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na novembar. Ali, brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Americi, rekao je Tedros.

“Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju”, naglasio je. “Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv covida-19”, rekao je šef WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti”, dodao je.

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i vakcinama.

“Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovno provjetravaju napučeni zatvoreni prostori”, rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog vanrednog stanja uzrokovanog covidom-19 u maju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019., prenosi Hina.