Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Korisnik iz BiH, u 2023. godini potrošio oko 10.000 KM za 668 narudžbi jela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približava se kraj još jedne godine, a Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava lak i brz pristup raznovrsnim proizvodima i jelima kad god i gdje god želite, otkriva zanimljive navike korisnika u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poređenju s prošlom godinom, korisnici Glovo aplikacije u Bosni i Hercegovini su povećali naručivanje hrane iz restorana za gotovo 30%, iz supermarketa za skoro 85%, a iz specijaliziranih prodavnica za čak više od 270%!

U pogledu konzumiranja jela iz različitih kuhinja, Bosanci i Hercegovci ostali su vjerni talijanskoj kuhinji. Tako 45% godišnjih narudžbi za talijanska jela dolazi iz Sarajeva, slijede ga Banja Luka i Bijeljina. Međutim, najveći godišnji rast za čak 60%, zabilježen je u Tuzli za narudžbe talijanskih jela.

Nakon talijanske kuhinje, Bosanci i Hercegovci se opredjeljuju za jela iz američke i tradicionalne kuhinje. Među najčešće naručivanim jelima je brza hrana poput gyrosa/donera koji zauzimaju prvo mjesto, a onda slijede klasici poput pizze i hamburgera.

Godina eksperimentiranja s jelima

Glovo podaci pokazuju da Bosanci i Hercegovci, iako ostaju vjerni provjerenim kulinarskim specijalitetima, iz godine u godinu rado eksperimentiraju i sa drugim kuhinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnici Glovo aplikacije u Bosni i Hercegovini hrabro istražuju ukuse egzotičnih kuhinja. Tako je zabilježen porast od 600% za isporučena jela iz restorana indijske hrane. Najčešće birana jela uključuju opcije s piletinom: puter piletina, pileći curry i pileći tikka masala. Azijska kuhinja također postaje popularna među korisnicima Glova u Bosni i Hercegovini, s rastom od 175%.

Tri najpopularnija jela iz azijske kuhinje su pileći rezanci, kisela/ljuta piletina ili svinjetina i pikantna piletina. Orijentalna kuhinja i jela iz kategorije zdrave hrane bilježe rast više od 100%

Voda je na vrhu liste narudžbi iz supermarketa

Otkako je Glovo aplikacija postala dostupna u Bosni i Hercegovini, sve se više koristi za svakodnevne narudžbe hrane i različitih proizvoda iz supermarketa. Zbog značajne uštede vremena, Bosanci i Hercegovci sve više planiraju svoje narudžbe putem Glovo aplikacije. Subota je omiljeni dan za naručivanje kućnih potrepština i ove narudžbe obično se realizuju između 18:00 i 20:00 sati.

Kada smo kod najčešće naručivanih artikala, lista ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu, pa je voda i dalje na prvom mjestu, a slijede je mlijeko i banane.
U drugim kategorijama koje nisu povezane s hranom, aplikacija bilježi porast za više od 270% u odnosu na 2022. godinu.

Narudžbe iz specijaliziranih prodavnica, poput prodavnica za kućne ljubimce porasle su za 550% u odnosu na prethodnu godinu. Narudžbe iz cvjećara i prodavnica poklona također bilježe rast, dok su narudžbe elektronike doživjele spektakularan godišnji rast za gotovo 200%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordni korisnici dolaze iz Banje Luke

Jedan grad se ističe impresivnim brojevima i nevjerojatnim pričama potrošača. Banja Luka s ponosom može istaći svog lokalnog heroja, korisnika koji je postavio rekord s nevjerojatnih 668 narudžbi u 2023. godini, čija je ukupna vrijednost iznosila oko 10.000 KM.

Ovaj korisnik ne samo da uživa u raznolikosti proizvoda na platformi Glovo i to gotovo dva puta dnevno, već i postavlja nove standarde potrošnje.

- Marketing -