― Marketing ―

Konobari iz Zenice spašavaju stvar: Na Pelješcu vape za radnicima, bilo domaćim ili stranima, pogledajte šta sve nude

- Marketing -

Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tokom cijele godine, niko se ne javlja.

Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti, na poluotoku Pelješcu očekuje se veći broj gostiju. No poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s problemom koji hronično muči cijelu Hrvatsku – nedostatkom radne snage.

 

- Marketing -

 

Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću. Većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao konobar radi već deset mjeseci i pomalo uči hrvatski.

 

Mnogim gostima simpatični, u svom poslu vrijedni i skromni, ističu zadovoljni poslodavci.

 

– Više nego zadovoljni i sad bi nam trebalo doći još desetak ljudi isto tako sa Filipina i vjerujem da se nismo pokajali i da je do daljnjega to naša budućnost, kaže Igor Mikulić iz Orebića.

 

Ovaj vlasnik restorana, hotela i vinarije radnike je pokušao naći u Hrvatskoj, ali bezuspješno. Iako nudi smještaj, hranu i radno mjesto tokom cijele godine, niko se ne javlja.

 

– I ako nađete nekoga on se za mjesec ili dva toliko umori, premori se, a sezona počinje i tako da od toga, od toga, nažalost… Nažalost ovo vam je hrvatska stvarnost i nema ništa, kaže.

 

Drukčijeg su pak mišljenja oni koji nude samo sezonski posao, primjerice u plažnim objektima. S agencijama za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika nemaju dobro iskustvo.

 

– Morate nekoga uzeti, a uopće ne znate hoće li taj čovjek odgovarati. Tako da smo se mi okrenuli tim, ajmo reći klasičnim putevima, preko poznanstava, veza. Doći će mi dva konobara iz Bosne i Hercegovine, iz Zenice konkretno. Za njih pokušavam ishoditi ovu dozvolu i jednu kuharicu ću isto vjerojatno iz Bosne i Hercegovine dovesti, kaže Lulah Muhamed iz Orebića.

 

Stonski restorani većinom su otvoreni cijele godine, a u turističkoj sezoni trebaju više radnika.

 

– S našeg područja se nitko nije javio i natječaj je još otvoren. Nadamo se da ćemo se snaći. Svi u obitelji radimo cijelo vrijeme. Zasad radimo jednu smjenu do šestoga mjeseca. Od šestoga mjeseca vidjet ćemo ako se nađe ekipa produžit ćemo i tako. Gostiju je sve više i više, kaže Sveto Pejić iz Stona.

 

Najviše se traži hotelsko osoblje, kuhari i konobari. Poslodavci priznaju – prednost imaju domaći, ali ako netko zna raditi – nije važno iz kojeg dijela svijeta dolazi.

- Marketing -