Koliko je dovoljno omekšivača da miris traje duže?

Održavanje veša umije da bude dosadan, a ponekad i težak posao. Ipak, kada obučemo ojdeću, a ona miriše i mekana je znamo da se naš trud isplatio. A šta ako vam veš uprkos tome što ste stavili omekšivač ne miriše onako kako bi trebalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu griješite? Otkrivamo trik uz pomoć kojeg će vaš veš mirisati dugo i intenzivno.

Prva stvar u kojoj mnogi griješe jeste što u mašinu za veš stavljaju previše veša. Velika količina veša može da bude uzrok što vam on ne miriše sveže i oprano. Kako bi se dobro oprao potrebno je da ima dovoljno prostora među stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, veliku grešku mnogi čine kada sipaju omekšivač odmah kada sipaju i prašak. Mnogo je bolje omekšivač dodati pred kraj pranja, jer će se tada manje isprati i veš će biti intenzivniji, a vaša odjeća će mirisati i do dvije nedjelje ukoliko je prije toga ne obučete.

Sljedeća stvar jeste da se poštuje doziranje praška. Neki stavljaju previše praška, pa se on teško ispira iz stvari, dok ima i onih koji štede, pa ne stave dovoljno deterdženta, piše Super žena.

Kada je doziranje omekšivača u pitanju također je važno poštovati upute navedene na pakovanju. Ukoliko stavite premalo omekšivača miris neće biti intenzivan, a ukoliko pretjerate može biti toliko jak da bude neprijatan.

Odjeću perite na nižim temperaturama, jer će se tako duže zadržati boju. Teksas ne treba uopšte prati u mašini, tako savjetuju stručnjaci.

Pri sušenju veša treba obratiti takođe pažnju, jer nepravilno sušenje ne samo da će uticati na miris vaše odjeće, već je može i oštetiti. Najbolje je veš sušiti na vazduhu, ali ne na direktnom suncu, već u hladovini.

Tako boje neće izblijediti, a veš će biti mirisan i mekan.

Ukoliko vaš tek opran veš ima neprijatan miris potrebno je možda da očistite unutrašnjost mašine. U dozatorima za prašak mogu da se nakupe nečistoće, kao i u bubnju i gumi od vrata. Dobro je očistite i provjerite da li mašina grije vodu.

Veš opran u hladnoj vodi često može izgledati kao da je i dalje prljav.

NAJNOVIJE