Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ko je vlasnik Lidla i kako je došao na čelo kompanije: Toliko je tajnovit da ga ni komšije ne prepoznaju

Takva tajnovitost umnogome podsjeća na onu koju je nekada oko sebe održavao španski biznismen Amancio Ortega, vlasnik brojnih brendova, među kojima je i Zara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Osnivač kompanije Lidl i najbogatiji Nijemac Dieter Schwarz je prava misterija jer se rijetko pojavljuje u javnosti i vrlo malo se zna o njegovom životu.

 

Schwarz nikada nije davao intervjue niti želio da učestvuje u javnom životu. Ni u njegovom rodnom mjestu mnoge komšije ga ne bi prepoznale kada bi ga vidjele na ulici. Brojni njemački mediji pokušavali su da dođu do njega ili do nekog iz njegovog okruženja, ali su nailazili na “zid šutnje”, piše El Pais.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Takva tajnovitost umnogome podsjeća na onu koju je nekada oko sebe održavao španski biznismen Amancio Ortega, vlasnik brojnih brendova, među kojima je i Zara. Ali, Schwarz je tu tajnovitost uspio da održi i u vremenu kada je došlo do ekspanzije društvenih mreža.

 

 

Diskrecija nije tako rijetka pojava za njemačke milijardere pa je tako i vlasnik konkurentskog lanca Aldi “nedostižan” za medije. I on i njegova porodica. Za Schwarzovu tajnovitost “kriv” je i njegov karakter, ali također i strah od otmice sa kojom se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka suočavala porodica osnivača Aldija, prenosi Mondo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Ipak, neki podaci o vlasniku Lidla su poznati. Rođen je 1939. godine u Heilbronnu. Njegov otac bavio se prodajom voća na veliko zajedno sa partnerom, koji se prezivao Lidl.

 

Poslije završene srednje škole počeo je da radi sa ocem, a porodica Schwarz je 1973. otvorila prvi market, po uzoru na Aldi, koji se već širio Njemačkom nudeći niske cijene i širok asortiman proizvoda.

 

Pošto nije želio da koristi svoje prezime, jer u prevodu sa njemačkog znači “crno” i moglo bi da bude asocijacija na crno tržište, odlučio je da iskoristi prezime očevog partnera, kratko i jasno –  Lidl.

 

Četiri godine nakon otvaranja prvog marketa, Lidl je već imao lanac od 33 prodavnice. Te 1977. godina Josef Schwarz je umro i njegov sin, Dieter, našao se na čelu kompanije. Postao je izvršni direktor i proširio porodični biznis van Njemačke.

 

Ubrzo nakon toga, Schwarz je kupio prava za imenovanje za Lidl od nepovezane osobe po imenu Ludvig Lidl, bivšeg školskog nastavnika, kako bi izbjegao pravnu bitku. Danas njegova imperija ima 11.200 prodavnica u 29 zemalja širom svijeta.