Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Klub SDA uputio otvoreno pismo premijerki Zeničko-dobojskog kantona

Poštovana premijerko ZDK, ovim putem Vam se obraćamo javno i pitamo Vas šta je, osim nevješto i opasno politikanstvo, razlog da apelaciju Kluba SDA u Skupštini ZDK niste proslijedili na ocjenu ustavnosti u Ustavni sud FBiH? – pitaju se u novom saopćenju iz Kluba SDA u Skupštini ZDK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zašto uskraćujete građane ZDK, koji su u najvećem broju podržali zastupnike koji su Vam se obratili, pristupa pravdi, a u Vašem ekspozeu nekoliko puta ste kazali da ćete istrajavati na zakonitom i transparentnom radu? Već u prvom mjesecu Vašeg rada na čelu Vlade kroz očite primjere pokazali ste da niste ni transparentni, a i ne želite omogućiti da se neke od Vaših odluka preispitaju tamo gdje je jedino mjerodavno-na nadležnim sudovima.
  • Poručili su građanima da će Klub SDA u Skupštini ZDK istrajati u pravnoj borbi dokazivanja da je, još uvijek, aktuelna Vlada ZDK neustavna i, što je porazno, nezakonita i to na štetu najbrojnijeg naroda u ZDK, na štetu Bošnjaka.
  • Podsjećamo javnost, a i Vas premijerko Mehmedić, da ste ne poštujući Zakon o Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ustav predložili Odluku o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona i grubo prekršila Zakon o Vladi koji propisuje da Vladu čini sedam ministara po nacionalnosti Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina. To trenutno nije slučaj i to, ponavljamo, na štetu Bošnjaka.

Obzirom da ste već, u prvih mjesec dana rada, pokazali da ste Vlada koja je sve osim transparentna, kao i to da ne poštujete zakone i procedure, a to potvrđuju skoro sve odluke koje ste usvojili u proteklom periodu, najavljujemo da nećemo ostati slijepi posmatrači svega onoga što radite zajedno sa Vašim političkim mentorima i da ćemo poduzeti naredne korake koji podrazumijevaju i krivičnu odgovornost jer, očito je, da u svim radnjama za koje sumnjamo da nisu zakonite postoji prethodno osmišljen scenario koji u konačnici može imati nesagledivo loše posljedice po funkcioniranje ZDK – saopćeno je.