Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ovakav govor mržnje se rijetko viđa čak i u BiH: ATV izraz “Allahu ekber” opisao kao teroristički poklič

Svoditi sve muslimane svijeta na terorizam i teroriste može neko krajnje zlonamjeran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banjoj Luci je danas u blizini jednog vrtića na trotoaru osvanuo grafit koji se sastoji od crteža polumjeseca i zvijezde te poruke “Alahu ekber”. Grafit je iscrtan zelenom bojom.

Vijest o pojavi ovog grafita objavio je portal Alternativne televizije.

Međutim, u ovoj vijesti nisu mogli, a da ne iskažu svoju ksenofobiju i mržnju prema islamu. Naime, u tekstu su objavili i rečenicu:

“Alahu ekbar” je teroristički poklič Islamske države uz koji su počinjeni mnogi zločini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako se ovaj “poklič” mogao čuti i prilikom obilježavanja godišnjice akcije Munja.

Ovo je rijetko viđen primjer govora mržnje, čak i u državi poput BiH, a o novinarskom neprofesionalizmu suvišno je i govoriti. Jer, čak i ako autor teksta nije znao šta znači izraz “Allahu ekber”, mogao se uzdržati od ovakvih konstatacija, a da ne spominjemo da se vrlo lako može provjeriti njegovo značenje.

Ipak, za one kojima je “mrsko” provjeravati, evo kratka lekcija: Allahu ekber je muslimanski izraz koji ima doslovno značenje “Allah je najveći” i kojim muslimani širom svijeta koriste kao izraz svoje pokornosti Allahu. Ovu frazu koriste svi muslimani na svijetu, a ne samo teroristi, kako su naveli u ovoj vijesti. Svesti ovu frazu, pa i sve pripadnike jedne religije na terorizam i teroriste može samo neko krajnje zlonamjeran, piše Oslobođenje.ba