Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kina ide opet na Mjesec, namjerava napraviti nešto što nije nijedna zemlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina planira sljedeće godine poslati letjelicu na nama udaljeniju stranu Mjeseca, odnosno onu koja nije nikada okrenuta prema nama, i s nje donijeti uzorke; što bi bio prvi takav poduhvat u historiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tu ne završavaju ambicije Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) koja namjerava ovog desetljeća na Mjesec poslati i astronaute. Naime, 2026. planira krenuti s misijom Chang’e-7 koja bi trebala prikupiti vrijedne podatke za izgradnju stalne međunarodne istraživačke postaje na južnom polu Mjeseca do 2040. 

Za 2028. predviđena je misija Chang’e-8 tijekom koje će Kina i međunarodni partneri zajedno raditi na lansiranju svemirskih letjelica i operacijama u orbiti, provoditi “interakcije” između svemirskih letjelica i zajednički istraživati površinu Mjeseca. Također, do 2030. planira na naš prirodni satelit poslati ljudsku posadu, piše CNN.

Ako se nekome ovi planovi čine preambicioznima, treba podsjetiti da je Kina 2019. postala prva zemlja koja je lansirala rover na udaljeniju stranu Mjeseca, a prošle je godine dovršila izgradnju orbitalne svemirske postaje Tiangong.

Misija Chang'e-6

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Chang'e-6 će nam iduće godine podariti dublje razumijevanje Mjeseca. Naučnici će nakon analize uzoraka s udaljenije strane proširiti naše znanje o Mjesecu”, saopćila je prošloga tjedna CSNA. 

Svemirska letjelica trebala bi sletjeti u bazen Južni pol-Aitken i tamo prikupiti uzorke prašine i stijena. Daleka strana Mjeseca, koju ne možemo vidjeti sa Zemlje, prekrivena je kraterima, ali na njoj, za razliku od bliže strane, ne dominiraju velika lunarna mora; što pak zbunjuje naučnike.

Mjesečeva mora su ogromne tamne ravnice na Mjesecu koje su ranim astronomima izgledale kao vodene mase, pa su ih nazivali “morima”,piše Index.hr. Tamnije su od ostatka površine zbog tamnih bazaltnih stijena, ostataka davnih izlijevanja vulkanske lave. 

Svemirska letjelica Chang’e-6 također će nositi teret i satelite četiri međunarodna partnera: instrument francuske proizvodnje za detekciju plina, detektor negativnih iona Evropske svemirske agencije, italijanski laserski kutni reflektor za kalibraciju radarskih sistema i pakistanski CubeSat, minijaturni satelit kvadratnog oblika.

- Marketing -