Novi lijek oponaša vježbanje, pretili miševi izgubili na težini

Eksperimentalni lijek koji su razvili naučnici iz SAD-a, a koji potiče mišiće na sagorijevanje “goriva” (kao kod vježbanja), smanjio je masnu masu kod pretilih miševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek pripada predloženoj klasi terapeutika poznatih kao “mimetici vježbanja”, koji imitiraju fiziološke adaptacije povezane s fizičkim aktivnostima, a koji su još uvijek u eksperimentalnoj fazi, odnosno uglavnom testirani na životinjama.

Kao što ime sugerira, ovi spojevi bi trebali pružiti dobrobiti vježbanja bez napora, uključivanjem bioloških puteva koji se obično aktiviraju tokom tjelesne aktivnosti. Zvuči dobro, zar ne? Iako se čini obećavajuće, potrebno je još puno testiranja prije nego što postane jasno koji su tačno rizici i dobrobiti od uzimanja takvih lijekova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj novi kandidat za lijek aktivira receptore koji se nalaze u tkivima koja zahtijevaju veliku energiju, kao što su mišići, stvarajući kod miševa efekte slične aerobnim treninzima.

Promjena u metabolizmu

Dakle, umjesto da suzbijaju apetit kao što to radi Ozempic, lijek čini da životinje troše više energije dok se odmaraju i da mogu duže vježbati kada se počnu kretati. Naši mišići uglavnom sagorijevaju glukozu tokom kratkih vježbi i treninga s utezima, prelazeći na masne kiseline tokom dužih sesija aerobnih vježbi kao što je trčanje.

  • Kada smo dali ovaj lijek miševima, metabolizam cijelog njihovog tijela okrenuo se prema korištenju masnih kiselina, što je vrlo slično procesu koji se događa tokom vježbanja – rekao je farmakolog Thomas Burris sa Sveučilišta Florida u SAD-u, a prenosi Science Alert.

U prethodnoj studiji objavljenoj ranije ove godine, Burris i njegovi kolege su pokazali da spoj SLU-PP-332 povećava određenu vrstu mišićnih vlakana kod miševa i poboljšava izdržljivost pri vježbanju. Miševi normalne težine trčali su dalje i duže od onih koji nisu tretirani spojem, kao da je lijek otključao nove zalihe energije.

Trošili više energije dok su se odmarali

Naučnici su u novome istraživanju željeli saznati više o učincima ovog spoja na metabolizam mišića. Primijetili su da su u roku od dva sata od davanja lijeka mišići miševa počeli sagorijevati više masti, kao da se bave dugotrajnom vježbom. 

Mjesec dana kasnije, promjena je bila očita. Miševi prosječne težine su nakon tridesetak dana uzimanja lijeka imali gotovo istu težinu kao i prije, ali im se smanjila masna masa mada su jeli istu hranu i bili jednako aktivni kao i prije tretmana.

Kada su dali lijek pretilim miševima, oni su nakon mjesec dana imali i manje masnog tkiva i gubitak težine od oko 12 posto. Jednostavno su trošili više energije dok su se odmarali.

  • Naši podaci jasno upućuju na to da bi takvi spojevi mogli biti korisni u liječenju bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i pretilost, gdje se tipično propisuje tjelovježba – zaključuju naučnici.

Istraživanje A Synthetic ERR Agonist Alleviates Metabolic Syndrome objavljeno je u časopisu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, prenosi Index.hr.

NAJNOVIJE