Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kako ste vi? Danas je najdepresivniji dan u godini

Treći ponedjeljak u januaru već se godinama naziva najdepresivnijim danom u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoriju o Blue Mondayu uspostavio je 2004. Cliff Arnall, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacijskog centra Sveučilišta u Cardiffu.

Samoprozvani guru u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uvjete, dugove, vrijeme koje je prošlo od Božića te motivaciju.
Ove godine Blue Monday je ranije no ikad, budući da je 1. januar pao na ponedjeljak.

Nema naučno utemeljenje

Blue Monday je u principu ideja jedne marketinške kompanije koja je željela povećati prodaju ljetnih aranžmana. Arnall je jednom prilikom priznao da je jednostavno odabrao datum kad su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini.

  • Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezerviranje ljetnog odmora.
  • Kad sam počeo razmišljati o motivima za bukiranje praznika, prisjećajući se onoga što su mi tisuće ljudi govorile tokom posla ili radionica, ovi faktori upućivali su na to da je treći ponedjeljak u januaru posebno depresivan – objasnio je.

Ubrzo je taj pojam postao globalno popularan – do te mjere da pojedini psiholozi upozoravaju na njegov loš utjecaj kod osoba koje se doista bore s depresijom. Iako na prvu izgleda komplicirano i ozbiljno, Arnallova formula za Blue Monday nema naučno uporište.
Pomnijim uvidom u formulu [W + (Dd)] xTQ / MxNA može se vidjeti da su uključene varijable subjektivne i očito naučne, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

W, na primjer, označava vrijeme. D je dug, a d mjesečna plaća, dok T znači vrijeme od Božića, a Q vrijeme od kada ste odustali od novogodišnje odluke.