Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

JEDNA OD OMILJENIJIH DESTINACIJA BH. TURISTA: Turska u prvoj polovini 2022. privukla više od 16 miliona stranih posjetilaca

Turska je u prvoj polovini godine privukla oko 16,4 miliona stranih posjetilaca, što je godišnji rast od 185,7 posto, pokazuju zvanični podaci objavljeni u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše stranih posjetilaca u periodu januar – juni stiglo je iz Njemačke (više od dva miliona), gotovo četiri puta više nego godinu ranije, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma.
Slijede Rusi s oko 1,5 miliona posjetilaca, Britanci s 1,3 miliona i Bugari s 1,2 miliona u prvih šest mjeseci 2022. godine.
Istanbul, najmnogoljudniji grad u Turskoj privukao je 41,3 posto ukupnog broja stranih posjetilaca, odnosno 6,8 miliona.

Na drugom mjestu je Antalija s 24,7 posto, odnosno više od četiri miliona turista. Edirne, koji dijeli granicu s Bugarskom i Grčkom privukao je 10,7 posto ukupnog broja posjetilaca, odnosno 1,8 miliona.

Podaci ministarstva pokazuju kako je zemlja dočekala 19,5 miliona posjetilaca od januara do juna, uključujući turske državljane koji žive u inostranstvu.