Lopovi s polja ukrali tonu luka: Mi budale radimo, oni noću sve odnesu

Peteročlana porodici Kamenić iz međimurskog Ivanovca u nedjelju je imala rijedak slobodan dan.

Bave se poljoprivredom, uzgajaju nekoliko kultura na ukupno 18 hektara, između kojih na nešto manje od jednog hektara sade luk. Odorali su ga, pustili su ga da se posuši, a to su si vrijeme ukrali za porodičnu nedjelju. Ionako rade, “kao marva”, kažu, pa će dan odmora, mislili su, dobro doći.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

No, dok su se oni odmarali od težačkog rada na suncu koje svakodnevno nemilosrdno prži nad Međimurjem, neko je drugi radio na njihovom polju. Kad su u ponedjeljak ujutro prešli preko glavne ceste i kroz kukuruze se još kratko vozili po makadamskom putu i došli pokupiti luk, ostali su zatečeni.

Lopovi s kombijem

“Sve je bilo pobrano. Pogledajte tragove od kombija. Lopovi su prošli preko gredica do sredine polja da ne moraju daleko nositi”, pokazuje nam rukom na polje luka gazda Tihomir Kamenić. Uokolo ima još razbacanog luka. Lijepe, zdrave glavice kakve bismo rado izabrali na tržnici za svoju smočnicu. Kradljivci su bili izbirljiviji.

“Manje su glavice ostavili. Ove je godine luk rodio odlično, velike zdrave glave pa se oko ovih manjih nisu ni zamarali”, kaže Tihomir. Tako prebirući lopovi su mu odnijeli tonu kvalitetnog luka. Prodaje ga veletržnici na Jadranu po šest kuna, što znači da je u toj jednoj krađi ostao bez 6000 kuna. No, to je već drugi put da u kratkom vremenu da je on sadio, a drugi su brali. Prvi su put lopovi odnijeli pola tone, što je još 3000 kuna. Tih 9000 kuna puno je novca za njih petero. Od poljoprivrede žive, supruga fala bogu, kaže, ima mali obrt pa se krpaju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iz PU međimurske su u utorak poslali saopćenje.

“Nepoznati počinitelj je s oranice ukrao oko 1000 kilograma luka. Materijalna šteta procjenjuje se na više hiljada kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu”.

“Budale rade, neko dođe preko noći i odnese – žešća je gospođa Katica Kamenić. U pomoć države ne vjeruje. – Ajde nek‘ ja dođem u dućan pa ukradem nešto za sto kuna, znat će. Nama su troškovi triput otišli gore, a onda nam još sve pokradu”, kaže.

Supružnicima nije jasno kako im je agencija za plaćanje u poljoprivredi, kada jednom nisu pokosili, poslala poruku da to moraju učiniti do 30. juna. “Ako to vide snimajući, onda vide i kad se krade. Ja ih ne mogu to tražiti, ali policija valjda može.” Prije pet godina su se su u očaju domislili prepreka s čavlima na putu do polja.

“Susjede sam upozorila, u četiri ujutro su došla dva kombija, probušila si gume i nasred polja su ih mijenjali. Od onda je, eto, dosad, bio mir “, kažu. Kad ih pitamo kako im se isplati uopće saditi ako im neko pustoši polja, kažu “a što da radimo?”.

“Od nečega se mora živjeti, a mi živimo od poljoprivrede”, rezigniran je Nikola.

Kradu i tikvice

Dobar je urod mamac za međimurske lopove. Nedavno je u Držimurcu s polja iza kuće ukradeno nekoliko stotina kilograma krastavaca dok je kod Donjeg Vidovca neko pokupio 500 tikava sorte golica. U oba su slučaja vlasnici oštećeni za po nekoliko tisuća kuna.

Rijetki se slučajevi kad policija pronađe kradljivce tuđe ljetine, pamte. Pa se i danas prepričava kad je dvojac u Nedeljancu u Varaždinskoj županiji ukrao luk, a policajci su ih uhitili prije nego je vlasnik uopće i primijetio da mu je pokradeno polje. Lopove su policajci zaustavili na cesti. Vidjeli su luk, počeli ih ispitivati pa su ovi priznali krađu i pokazali s kojeg polja.

Oni su tada iskopali luka u vrijednosti 1300 kuna dok se lopovi s Kamenićevog polja nisu trudili ukrasti luk koji je trebalo iskopati, nego su se zadovoljili onim odoranim, na sušenju. Nikola Kamenić (14) pomaže roditeljima, želi biti poljoprivredni tehničar, njega ovakvi, sve učestaliji ekscesi nisu obeshrabrili, ali njegove prijatelje, kaže, jesu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...