Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

“Između četiri zida”: Izložba koja skriva fotografije i priče

Sutra, 28. novembra, javnost će imati priliku da posjeti izložbu fotografija koja će bez sumnje ostaviti snažan emotivni utisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba pod nazivom “Između četiri zida” otvara se u novoj galeriji “Europe House” (zgrada Vječne vatre, Maršala Tita 62) i predstavlja intenzivan prikaz rodno zasnovanog nasilja.

Aida Redžepagić, priznata fotografkinja poznata po svojoj emotivnoj i suptilnoj estetici, stvorila je seriju od 16 fotografija koje su sastavni dio ove izložbe. Svaka fotografija nosi sa sobom duboku priču, ali ono što čini ovu postavku izuzetnom jest način na koji su prezentovane.

Posjetioci će biti pozvani da uđu u galeriju, ali umesto da odmah vide izložene fotografije, biće suočeni sa bijelim kutijama koje vise s plafona.

Tek kada zakorače “između četiri zida”, otkriće ne samo fotografiju već i priču koja je vezana za nju te nas suočavaju sa činjenicom da su priče o nasilju skrivene, ne prepoznajemo ih čak i kada se radi o našim najbližim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj neočekivani koncept donosi posetiocima intiman doživljaj, prisiljavajući ih da istraže, razmišljaju i saosećaju sa svakom od priča koje su prikazane.

Kristina Ljevak Bajramović, autorica istinitih priča koje prate ove fotografije, uspjela je pretočiti širok spektar iskustava o nasilju u intimne, emotivne priče. Njena sposobnost da uhvati suštinu svakog iskustva doprinosi dubini i snazi same izložbe.

“Ova izložba nije samo vizuelno iskustvo. To je poziv da uđete u svijet žrtava rodno zasnovanog nasilja, da osjetite njihovu bol, ali i snagu kojom se nose kroz izazove”, izjavila je Redžepagić.

Izložba “Između četiri zida” će biti otvorena za posjetioce od 29. novembra do 10. decembra 2023. Ulaz je besplatan, a galerija Europe House će raditi od 10:00 do 17:00 h od ponedjeljka do petka.

Fotografije Aida Redžepagić, priče Kristina Ljevak Bajramović, grafički dizajn Mirna Ćesović, dizajn izložbe Armin Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je realizovana uz pomoć Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini i Goethe Instituta.